Törvény elé állítanak Kínában egy amerikai üzletembert

Vincent Vut üzleti vetélytársainak elrablásával és illegális kaszinók működtetésével vádolják.

Bíróság elé állítottak Kínában egy amerikai állampolgárságú, kínai származású férfit azzal a váddal, hogy üzleti vetélytársait elraboltatta, illegális kaszinókat működtetett és más bűncselekményekben is benne volt – jelentette a hongkongi média hétfőn.

    A szervezett bűnözéssel vádolt Vincent Vu azt állítja, hogy vallomásait kényszerrel csikarták ki belőle. Amerikai állampolgárságára hivatkozva "méltányos eljárást" követelt. Jogi képviselője és családtagjai szerint Vu törvénytisztelő ember és csak riválisai mesterkedéséről van szó, amivel az a céljuk, hogy megfosszák a vagyonától.
    Vut azzal is vádolják, hogy felbujtóként közreműködött egy bíró elleni savval végrehajtott támadásban, mert az egy perben korábban ellene ítélt. A vád szerint Vu emellett felbérelt embereket, hogy gyújtsák fel vidéki gazdák istállóit, mert azok nem akarták elfogadni egy ingatlanfejlesztésre kiszemelt terület megvásárlására tett ajánlatát.
    Vu ügyvédei figyelmeztették a kantoni ítélőszéket, hogy ügyfelük az Egyesült Államok állampolgára. A férfi nem kapott lehetőséget amerikai konzuli támogatásra elfogása, 2012 júniusa óta.
    Az ügyben több mint kéttucatnyian állnak a bíróság elé.
    A hétfői tárgyalási napon az amerikai konzulátus két alkalmazottja is jelen volt, s jelezték, hogy országuk elismeri Vu amerikai állampolgárságát. Kína azonban - és erre a bírók is utaltak - elutasítja azt, mivel az üzletember legutóbb hongkongi tartózkodási engedélyével lépett be a szárazföldi Kína területére. Peking nem ismer el kettős állampolgárságot.
    Vu az 1970-es években hagyta el a szárazföldi Kínát, s először Hongkongba ment, ahol tartózkodási engedélyt szerzett, majd 1994-ben családjával az Egyesült Államokba utazott. Los Angelesben letelepedett és amerikai állampolgárságot szerzett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.