Törvény elé állítaná a tálibokat az AI

Az év első hat hónapjában 31 százalékkal nőtt az afganisztáni harcok civil áldozatainak száma. Legtöbbjük halála az egyre gátlástalanabb tálibok számlájára írható.

Vizsgálatot kell indítani, és bíróság elé kell állítani háborús bűntények elkövetése miatt a tálibokat és más lázadócsoportok tagjait - közölte az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet.

A londoni székhelyű szervezet keddi állásfoglalása azután látott napvilágot honlapján, hogy az ENSZ jelentésében megállapította: az év első hat hónapjában 31 százalékkal nőtt az afganisztáni harcok civil áldozatainak száma, s legtöbbjük halála a tálibok és más felkelők számlájára írható.

Sam Zarifi, az AI ázsiai irodájának igazgatója közölte, hogy a tálibok és más lázadók egyre gátlástalanabbá válnak a civilek szisztematikus meggyilkolásában. Zarifi leszögezte, hogy a civilek támadása háborús bűncselekménynek számít. Az afgánok igazságtételt követelnek, de Afganisztánban jelenleg a gyakorlatban nincs olyan igazságügyi rendszer, amely felszámolhatja a felelősségre vonhatóság hiányát. - Ezért az afgán kormánynak fel kell kérnie a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja meg a háborús és az emberiesség ellen elkövetett bűntényeket, amelyeket a konfliktusban érintett valamennyi fél elkövethetett - mondta Zarifi.

A jogvédő szervezetnek tudomása van arról, hogy a dél-afganisztáni Kandahár, Zábul és Hoszt tartományokban a falvak törzsi vezetői elmenekülnek otthonukból, tartva a tálibok támadásaitól. Egy kandahári újságíró arról számolt be, hogy a törzsi véneket megfenyegették azzal, hogy amennyiben nem működnek együtt a tálibokkal, megölik őket, amerikai kémeknek állítva be őket a falu népe előtt.

Az Amnesty International felszólította az Afganisztánban állomásozó külföldi erőket és az afgán katonákat, hogy tegyenek eleget törvényi kötelezettségüknek, és oltalmazzák a polgári lakosokat, kiváltképpen azokat, akik információkkal látják el őket a kormányellenes csoportosulásokról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.