Törvénnyel akadályoznák, hogy tüntessenek a diákok

Már három hónapja demonstrálnak a diákok Québec tartományban a növekvő tandíjak miatt. Egy új törvénnyel azonban korlátoznák a gyülekezési jogot, a diákok szerint ezzel ellehetetlenítik, hogy tüntessenek.

–Meghozták ezt a törvényt ahelyett, hogy valami konstruktívat csináltak volna. Ettől csak rosszabb lesz a helyzet – nyilatkozta az egyik diák arról az új rendelkezésről, amelyet pénteken Québec tartományban fogadtak el. A diákok szerint a törvény korlátozza a gyülekezései jogot, a hatóságoknak arra kell, hogy véget vessenek az emelkedő tandíjak miatt tüntető diákok három hónapja tartó demonstrációjának. A mostani Kanada történelmének leghosszabb ideig tartó diáktüntetése.

Az új törvény többek között előírja, hogy a tüntetést nyolc órával az esemény kezdete előtt be kell jelenteni, és meg kell mondani az útvonalat is, ahol a tüntetők vonulnak. Pár órával a bejelentés után diákok ezrei meneteltek tiltakozásképpen Montréal belvárosában. A tiltakozók annyira felbőszültek, hogy Molotov-koktélokat is dobáltak, a rendőrség pedig illegálisnak minősítette a tüntetést, és paprika spray-vel, könnygázzal próbálták meg feloszlatni a tömeget.

Montréalnak egyébként saját rendelkezései is vannak. Eszerint a tüntetések közben nem lehet maszkot viselni, a demonstrálókat pedig 500 – 3000 dollárra lehet büntetni, és előre meg kell mondaniuk, hol fognak menetelni, és hogy miért.

A diákvezetők nagyon felháborodtak a törvény miatt. Egyikőjük szerint a kormányzat hagyta elfajulni a helyzetet, egy másik vezető szerint pedig a törvény lehetetlenné teszi, hogy demonstráljanak. Megfogadták, hogy az ügyet bíróság elé viszik, és felszólították diáktársaikat, hogy csatlakozzanak a keddi tüntetéshez, amellyel megünneplik a demonstráció századik napját.

Michelle Courchesne oktatási miniszter szerint a törvény nem tiltja meg a diákoknak a tüntetést. A konfliktusok ellenére pedig tovább tárgyalnak a diákokkal, és nem kizárt hogy megegyezésre jutnak majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.