Történelmi német gesztus az I. világháború évfordulóján

Angela Merkel személyében először vett részt német kancellár a francia elnök oldalán szerdán az I. világháború harcait lezáró fegyverszünet évfordulóján tartott megemlékezésen a párizsi Diadalívnél, ahol a történelemben először csendült fel a német himnusz.

Nicolas Sarkozy beszédében megköszönte Angela Merkel "történelmi gesztusát", amiért elfogadta a meghívást. Az eseményt a  hivatali elődeik között 25 évvel ezelőtt történt szimbolikus  megbékélés folytatásának nevezte, amikor a verduni csatamezőn Helmut  Kohl és Francois Mitterrand kéz a kézben emlékezett meg a két ország  háborús halottairól.

Fotóriporteri kíséretben. Sarkozy és Merkel a párizsi diadalívnél
Párizs, 2009. november 11. Nicolas SARKOZY francia elnököt és Angela MERKEL német kancellárt fotóriporterek kísérik a párizsi diadalívnél tartott koszorúzási ünnepségen 2009. november 11-én. Merkel az I. világháború befejezése 91. évfordulójának közös megünneplésén vesz részt az egykori győztes ellenség Franciaországban. Személyében először képviseli hazáját kancellár a fegyverszünetről tartott franciaországi megemlékezésen. (MTI/EPA/IYoan Valat)

Két nappal a berlini fal leomlásának 20. évfordulója után Merkel  Párizsban azt hangsúlyozta, hogy a barátsággá alakult francia-német  megbékélés túlmutat a két országon, mert annak fő célja Európa.  "Franciaország és Németország tisztában van saját történelmével, de  missziójuk közös: a kontinens békéjének biztosítása és megőrzése" -  mondta a német kancellár.

„Soha nem felejtjük el, mennyit szenvedtek a franciák a németek  miatt a XX. század első felében. De van egy erő, amely segít  elviselni a megtörtént eseményeket, s ez a megbékélés ereje. Ebből  születhet meg a bizalom és a barátság is” – hangsúlyozta Merkel, aki  szerint november 11. a béke napja, a berlini fal leomlásának  évfordulója pedig a szabadság szimbóluma Európa számára.

A francia államfő szerint november 11-én Franciaország nem a  Németország felett aratott győzelmére emlékezik, hanem arra  háborúra, amely mindkét nép számára szörnyű volt. A német anyák  ugyanazt a fájdalmat érezték fiaik koporsói előtt, mint a francia  anyák – fogalmazott Sarkozy. Hozzátette, a sok harc és szenvedés után a két nép megértette,  hogy a balsors befejezéséhez kezet kell nyújtania egymásnak: A vér  emlékével megpecsételt francia-német barátságot, a békét azóta  tudjuk megőrizni, amióta a két nép eldöntötte, hogy együtt építi  Európát. Majd félévszázada, hogy együtt építjük a jövőt – mutatott  rá Sarkozy.

A francia elnök a német-barátságot "megőrzendő kincsnek"  nevezte, és arra emlékeztetett, hogy a két ország ugyanazokat az  értékeket képviseli, és ugyanúgy képzeli el Európa jövőjét. Ezért  szerinte mostantól szorosabbra kell fűzni a francia és német  politika együttműködését, és a két országnak közös javaslatokat kell  tenni a nemzetközi színtéren.

Pierre Lellouche Európa-ügyi államtitkár a múlt héten jelentette  be, hogy Párizs kezdeményezésére a két ország kormánya várhatóan  januárban közös miniszteri posztot hoz létre. Az azt betöltő személy mindkét ország kormányülésein részt fog venni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.