Történelmi látogatás a Gázai övezetben

Hamad bin Kalifa ász-Száni katari emír az első államfő, aki a Hamász 2007-es hatalomátvétele óta a palesztin földsávra látogat.

Az emír rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette, kocsival érkezett meg Egyiptomból kedden a Gázai övezetbe. Iszmáíl Haníje palesztin miniszterelnök a rafahi határátkelőnél ünnepélyes külsőségek közepette, díszsátorban, díszőrségi tiszteletadás mellett fogadta Szánit, akinek a biztonságára több ezer rendőr és katona vigyázott a gázavárosi stadionig vezető úton. Az emír az első államfő, aki a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász erőszakos hatalomátvétele óta a Gázai övezetbe látogat, és nem üres kézzel érkezett. Doha a múlt héten ígért potom 257 millió dolláros fejlesztési tervet a Haníje-kormánynak – friss hírek már 400 millió dollárról szólnak –, amelyből a Gázai övezet autóutakat és kórházat kap, de a 390 négyzetkilométernyi (valamivel több mint fél Balaton méretű) földsávon felhúznak egy új várost is.

Haníje és Száni alapkőletételi ünnepségen a gázai Han Juniszban

A Hamász akkor kezdett el közeledni Katarhoz, amikor februárban bejelentette, hogy politikai irodája a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni forradalom miatt Damaszkuszból Dohába költözik át. A szunnita palesztin mozgalom sokáig nem nyilatkozott arról, hogy az Aszad-párti alavita kisebbség vagy a többnyire szunnita felkelők mellett áll, és a költözéssel elveszítette Damaszkusz – továbbá nem mellesleg Irán – anyagi támogatását. Katar gázai jelenlétét emiatt Hamász-körökben is sokan felzúdulással fogadják: Doha az Aszad távozását követelő arab országok egyik vezérszónoka, ráadásul nemcsak az Egyesült Államokkal, de Izraellel is jó viszonyban van.

Száni gázai látogatását a másik nagy palesztin szervezet, a ciszjordániai Fatah fenntartásokkal fogadta. Mahmúd Abbász palesztin elnök nyilatkozatában „örvendetesnek” nevezte a katari segítségnyújtást, de hangsúlyozta, „fenn kell tartani” a palesztinok legitim képviseletét is.

A Hamász 2006-ban nyert a gázai választásokon, és egy évvel később fegyverrel ragadta el a hatalmat a Palesztin Hatóságtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.