Történelmi győzelem – történelmi sérelem

Több tekintélyes melegjogi szervezet ma nyílt levélben csitította a kedélyeket, miután Kaliforniában összetűzésekbe is torkollott a feketék és a melegek között Barack Obama elnökválasztás óta tartó feszültség. A feketék többsége – mellbevágó iróniával – a melegek házasodási jogának tilalma mellett tette le voksát az erről szóló népszavazáson.

Hiába ringatta magát sok melegjogi aktivista abba a hitbe Kaliforniában, hogy a társadalmi kisebbségeket úgyis összetartja a szolidaritás. Csalódniuk kellett: a feketék 70 százaléka a meleg házasságot tiltó javaslat mellett tette le voksát az elnökválasztással egy időben tartott erről szóló referendumon. Ez már csak csak azért is fájó élmény volt számukra, mert melegeknek kis híján sikerült elérni céljukat.

A Proposition 8 néven elhíresült javaslatra – amely törvénybe iktatandóan egy férfi és egy nő kapcsolatának mondja ki a házasságot – a választók 52 százaléka bólintott rá, így Massachusetts maradt az egyedüli állam, ahol a melegek legálisan házasodhatnak. November 4-én Floridában és Arizonában is nagy többséggel támogatták a tilalmat.

Úgy tűnik, a feketéket inkább taszította, semmint vonzotta az a párhuzam, amelyre a meleg szervezetek kampánya épült. Ez ugyanolyan polgárjogi küzdelemként állítva be a be, mint amit ők vívtak az egyenjogúságért. A mellbevágó irónia ezért még sokáig kísérteni fogja a melegeket: éppen Barack Obama megválasztása, a fekete polgárjogi mozgalom győzelme napján érte őket sérelem.

A népszavazásra négy és fél hónappal azután került sor, hogy a kaliforniai legfelsőbb bíróság alkotmányba ütközőnek nyilvánította a korábbi korlátozást. Ennyi idő alatt tizennyolcezer pár döntött úgy, hogy a törvény előtt szentesíti kapcsolatát Kaliforniában. Ők most nemigen tudják, mi történik velük.

Ettől még felhőtlenül ünnepelnek a javaslat előterjesztőjeként a hagyományos családmodellt féltő konzervatív szervezetek. A népszavazást felvezető kampány kezdetén a megkérdezettek körében 17 százalékos előnyben voltak azok, akik elutasították a tilalmat.

A Proposition 8 körüli kampány a legköltségesebb volt az idén megrendezett állami népszavazások közül: a tilalmat pártolók és a melegjogi szervezetek korteshadjárata egyaránt 75 millió dollár körüli összeget emésztett fel. Ez utóbbiak oldalán néhány tekintélyes multi is feltűnt. Az Apple és a Google együtt 240 ezer dollárral támogatta a házasodási jog védelmében fellépő aktivistákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.