Történelmi találkozóval enyhítenék a fagyos szerb-albán viszonyt

Szerbia és Albánia nem ért egyet mindenben, de a térség békéje mindkét fél érdeke - hangzott el Edi Rama albán és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerdai tiranai közös sajtótájékoztatóján, amelyet a két kormányfő "történelminek" nevezett találkozóját követően tartottak.
Ez volt az első alkalom, hogy szerb miniszterelnök hivatalos látogatást tett Albániában. Még Josip Broz Tito kommunista vezető sem utazott soha hivatalos látogatásra Albániába, annak ellenére, hogy 35 évig vezette az akkori Jugoszláviát.

Edi Rama és Aleksandar Vucic kiemelte: nem értenek egyet Koszovó státusát illetően, hiszen Szerbia saját területének tartja az albánok lakta egykori tartományt, míg Albánia független államként kezeli az önállóságát 2008-ban egyoldalúan kimondó országot.

Megállapították, hogy a két ország közötti eddigi "fagyos" kapcsolaton mindkét fél enyhíteni szeretne, ennek bizonyítéka a mostani látogatás is.

Az albán kormányfő kiemelte: szerb kollégájának látogatása lehetőséget kínál arra, hogy a két ország a térség békéjének érdekében megtegye azt, amit a második világháború után Németország és Franciaország is megtett.
A diplomáciai témák mellett a gazdasági együttműködésről is tárgyalt a két politikus, külön hangsúlyt kapott például a Tiranát Belgráddal összekötő autópálya kiépítése.

A szerb kormányfő látogatását több mint 1300 rendőr biztosította, lezárták az albán főváros több utcáját is.
A barátságos látogatást egy kevésbé nyugodt találkozó előzte meg: Edi Rama november 10-én járt Belgrádban, amikor szerb kollégája szerint "megsértette a protokollt", mert Koszovó függetlenségéről beszélt. Tiranában ez a téma most nem okozott feszültséget.

A szerb-albán viszony azonban az utóbbi hónapokban sem volt konfliktusmentes. Októberben a belgrádi Eb-selejtező szerb-albán labdarúgó-mérkőzését félbe kellett szakítani, mert dulakodás tört ki a két csapat játékosai között, miután egy máig ismeretlen személy négyrotoros távirányítású helikopterrel Nagy-Albániát ábrázoló zászlót küldött a pálya fölé. Ezzel összefüggésben Edi Rama szerdán azt mondta, hogy Nagy-Albánia eszméje - ez az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené - az albánok számára nem létezik sem elképzelés, sem projekt, sem program formájában.

Idén pedig Szerbia kétszer is tiltakozó jegyzéket küldött Albániának. Először januárban, amiért a szilveszteri ünnepségek közepette Nagy-Albániát ábrázoló zászlót vetítettek ki Edi Rama miniszterelnöki rezidenciájának falára, majd áprilisban, amikor az albán kormányfő a pristinai Klan Kosova televízióban azt mondta: Albánia és Koszovó egyesülése elkerülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.