Történelmet írtak Berlinben a kalózok

A német fővárosban rendezett vasárnapi tartományi választásokon a legnagyobb blamázs a liberális FDP-t érte, amelynek kiesése a helyi parlamentből kemény csapás az Angela Merkel vezette kormánykoalíció számára. Ahogy az egész, most véget ért szuperválasztási év is.

A polgármester a rendkívül népszerű Klaus Wowereit marad, a szociáldemokrata párt leendő koalíciós partnerének kiléte azonban egyelőre bizonytalan. Látványos sikert aratott azonban a Német Kalózpárt.

Az eddig is kormányzó szociáldemokraták (SPD) nyerték a vasárnap Berlinben rendezett tartományi parlamenti választásokat. Az exit poll-felméréseken alapuló első televíziós előrejelzések szerint a második helyen a kereszténydemokrata CDU végzett, megelőzve a Zöldeket és a reformkommunista Baloldal pártját. Az előrejelzések szerint az SPD a szavazatok 29,5 százalékát szerezte meg, a CDU 23,4 százalékot kapott, a Zöldek pártja 18 százalékot, a Baloldal pedig 11,6 százalékot.

Még egy helyi parlamentből esett ki azonban a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), történelmet írva - szenzációs eredménynek számító 8,5 százalékkal - bejutott viszont az első tartományi törvényhozásba a 2006-ban alakult, az internet szabadságért küzdő, meglehetősen idealista jelszavakat hangoztató Német Kalózpárt. A liberális FDP kudarca súlyos csapás az Angela Merkel kancellár vezette, a konzervatívokból és a szabad demokratákból álló országos kormánykoalíció számára. Az Európa egyik legtekintélyesebb politikusának tekintett Hans-Dietrich Genscher volt pártja ebben az évben immár az ötödik tartományi parlamentből esett ki. A párt a korábbi 7,8 százalékhoz képest a szavazatok mindössze 2 százalékához jutott. A berlini CDU számára csekély vigasz, hogy a párt szavazatainak számát az öt évvel ezelőttihez képest kis mértékben növelte.

Berlinben immár csaknem 10 éve Klaus Wowereit vezetésével a szociáldemokraták és a Baloldal pártjából álló, úgynevezett „vörös-vörös" koalíció volt hatalmon. Szakértők szerint az eddigi tartományi koalíciót a választások után a szociáldemokraták és a Berlinben eddigi legjobb eredményüket elért Zöldek kormányzati szövetsége váltja fel. Az bizonyos, hogy Berlin kormányzó polgármestere, egyben a tartomány miniszterelnöke immár a harmadik ötéves ciklusra a rendkívül népszerű, a német politikusok közül homoszexualitását elsőként nyíltan vállaló, 57 esztendős Klaus Wowereit marad. Megfigyelők szerint az SPD Wowereit népszerűségének köszönheti újabb választási győzelmét. Ez is magyarázza, hogy a berlini polgármestert a szociáldemokraták lehetséges kancellárjelöltjeként említik a 2013-as országos parlamenti választásokra.

A berlini tartományi választás az idei „szuperválasztási" esztendő záró fejezete volt. Idén összesen hét tartományban rendeztek helyi törvényhozási választásokat, és azok szinte kivétel nélkül a Bundestagban ellenzékben lévő szociáldemokraták és elsősorban a Zöldek előretörését hozták. Angela Merkel kancellár pártja, a CDU a legtöbb tartományban jelentős veszteségeket szenvedett, a liberális FDP számára pedig  egy kivételével valamennyi szavazás rendkívül súlyos kudarc volt.

A Német Kalózpárt hívei lelkes ünneplésbe kezdtek az exit poll hallatán
Supporters of Andreas Baum of the Pirate Party (Piratenpartei) react after first exit polls for the city-state election in Berlin September 18, 2011. Germany's centre-left Social Democrats beat Chancellor Angela Merkel's centre-right Christian Democrats in a regional election in the city-state of Berlin on Sunday, handing the conservatives their sixth defeat in seven elections this year. The Pirate Party, is a German branch of a party that emerged in Sweden five years ago to campaign for reform of copyright and better privacy in the Internet age. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS ELECTIONS POLITICS IMAGE OF THE DAY TOP PICTURE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.