Történelmet írhat Nyugat-Európa egyik legkonzervatívabb országa

Írország lehet az első olyan ország Európában, amely népszavazáson hagyja jóvá az azonos neműek házasságát. A pénteki referendumon várhatóan az igenek győznek majd.

A közvélemény-kutatások szerint az ír szavazók körülbelül hatvan százaléka várhatóan támogatja majd a melegházasság engedélyezését, a jogot így az ír alkotmányba is belefoglalnák. Az azonos neműek házasságát már mintegy húsz országban legalizálták, azonban Írország lenne az első, ahol ezt népszavazás útján fogadják el – említi meg a Guardian.

Írországban – amely hosszú időn át Európa egyik legkonzervatívabb országának számított – az elmúlt évtizedekben rohamosan nőtt a melegek támogatottsága. A szigetországban ráadásul 1993-ig tabunak számított a homoszexualitás.

A hívő katolikus ír miniszterelnök is támogatja az azonos neműek házasságát. Enda Kenny az utolsó élő televíziós interjújában arra kérte a szavazókat, hogy voksoljanak az igenek a szeretetre és az egyenlőségre.

A melegek házasodási jogáért kiállnak a Fine Gael-Munkáspárti kormány mellett a fő ellenzéki pártok is. A politikusok abban bíznak, hogy az elmúlt napok erős negatív kampányának ellenére az igenek győznek majd pénteken. Erre enged következtetni az is, hogy 68 ezer új választópolgárt regisztráltak a választási névjegyzékbe, akik többségében fiatalok, és támogatják majd az azonos neműek házasságát.

A katolikus aktivisták, papok és értelmiségek azzal érvelnek a törvény ellen, hogy az azonos neműek házasságával nőhet az örökbefogadások és a béranyát fogadó homoszexuális párok száma, és azzal megváltoztatják a házasság, a család és a gyermekvállalás fogalmát. Több pap és lelkész buzdított a nemek támogatására a kampányban, ám Írországban az utóbbi években összeomlott a katolikus egyház tekintélye, az őket ért pedofilbotrányok miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.