Történelmében először női elnököt választott Nepál

Bidhya Devi Bhandari nőjogi aktivista nyerte a nepáli választásokat. A 2008 óta fennálló demokratikus rendben másodikként töltheti be a főleg ceremoniális tisztséget.

Az 54 éves politikus jelenleg a kormányzó nepáli kommunista párt, az Egyesült Marxista Leninisták alelnöke. 2009 és 2011 között védelmi miniszter volt. Az elnökségért folytatott kampányában a kisebbségek és a nők jogainak hatékonyabb védelmét ígérte Nepálban - tudósított a BBC.

Bidhya Bhandari hosszú ideje működik politikai aktivistaként a főleg férfiak uralta társadalomban. A demokratikus korszakot megelőzően földalatti politikai tevékenységet folytatott. Ezt követően beválasztották a parlamentbe, miután szintén politikus férje meghalt egy titokzatos autóbalesetben. 

Bidhya Bhandari frissen megválasztott nepáli elnök
Bidhya Bhandari frissen megválasztott nepáli elnök
Navesh Chitrakar / Reuters

Néhányan megkérdőjelezik a hitelességét feministaként, mivel támogatja a nőellenesnek tartott állampolgársági szabályokat. Ugyanakkor segített elérni, hogy a parlamentben bevezessék a kétharmados női kvótát. Az elnöki tisztség azonban elsősorban formális, ami nem engedi majd, hogy túlságosan belemerüljön a politikába.

A politikus a hónap elején választották meg Khadga Prasad Oli miniszterelnököt szoros szövetségese, mindketten a kommunista párt színeiben indultak a választásokon. Bidhya Bhandari elnökként a hadsereg főparancsnoka is lesz. A politikusnő a 2008-ban az ország elsőként megválasztott elnökét, Ram Baran Yadavot váltja a tisztségben. Nepálban 2007-ben törölték el a 240 éve fennálló királyságot és 2008-ban tartották ez első parlamenti választásokat. 

Nem sokkal Bidhya Bhandari megválasztását megelőzően lépett életbe szeptemberben az ország új alkotmánya is, aminek célja az ország stabilizálása volt, azonban legalább 40 ember életét követelő erőszakhullámot robbantott ki. Az új alkotmány a hindu többségű országot világi köztársaságként határozza meg, amit hét szövetségi tartományra oszt. Az ország déli részén élő etnikai kisebbségek azonban nagyobb területet és szélesebb jogokat szeretnének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.