Törtek-zúztak a bangladesi iszlamisták

A fővárosban, Dakkában tartott tüntetésen halált kiáltottak azokra, akik megsértik az iszlámot. Félmillió ember volt kint az utcákon, a rohamrendőrökkel vívott összetűzésekben tíz ember meghalt, hatvanan pedig megsérültek.

Hatalmas iszlamista tüntetés helyszíne volt vasárnap Dakka. A bangladesi fővároson mintegy félmillió muzulmán szélsőséges vonult végig, többek között azt követelve, hogy a hatóságok ezután halálbüntetéssel sújtsák azokat, akik megsértik az iszlámot. A tüntetők „Allah Akbar!” és „Akasszátok fel az hitetleneket!” kiáltásokkal törtek-zúztak a bangladesi fővárosban, üzleteket és kocsikat gyújtva fel; a tüntetők és a kivezényelt rohamrendőrök között kitört összetűzéseknek eddig tíz halottjuk és hatvan sérültjük van.

Csak az egyik ismert iszlamista szervezetnek, a Hefajat-e-Islamnak több ezer aktivistája van az utcákon; ők a bevezető utakat buszokkal és gépkocsikkal eltorlaszolva gyakorlatilag elvágták Dakkát az ország többi részétől. A szervezet korábban egy 13 pontból álló, Korán ihlette követeléscsomaggal állt elő, benne az istenkáromlásról szóló törvény megváltoztatásával iszlamista szájíz szerint, vagyis azzal, hogy a vallás megsértőit halálra lehessen ítélni. A 160 milliós Banglades lakóinak a kilencven százaléka muzulmán.

Dakka ellenáll a követeléseknek. Ahogy Seik Hasina miniszterelnök vasárnap hangsúlyozta, Banglades világi demokrácia, a 13 követelés egy része pedig már amúgy is teljesült. Beszélt Hasina arról is, hogy négy bloggert már őrizetbe vettek, és a törvény teljes szigorával akarnak lesújtani rájuk Mohamed próféta megsértéséért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.