Tört-zúzott a skót honatya

Testi erőszak vádja miatt felfüggesztették frakciótagságából és bíróság elé kerül Erik Joyce. A "Kreml"-ben garázdálkodott.

Szerda éjszakai letartóztatása óta egymást követik az 51 éves falkirki képviselő elleni szankciók. Erik Joyce-nek a westminsteri parlamenthez tartozó Strangersʽ Bar-ban gyűlt meg a baja az igazságszolgáltatással. Ebben a bárban a munkáspárti politikuson kívül munkatársaik és az általuk meghívott „egyszerű emberek” is megfordulhatnak. A történtek estéjén éppen kanadai vendégek, képviselők és az ottawai parlament házelnöke tartózkodtak a szórakozóhelyen. A The Times napilap megemlíti, hogy a bárt „Kremlként” is emlegetik, a munkáspárti képviselők közötti népszerűsége miatt.

Erik Joyce először Andrew Percy konzervatív képviselőnek húzott be egyet, amikor az udvariasan megkérte, hogy engedje vissza korábban elfoglalt helyére. Később két másik toryt is megtámadott, egyiküket fojtogatta és durván lefejelte, mindeközben nyomdafestéket nem tűrő szavakkal is illette politikai ellenfeleit, akikből ízléséhez képest túl sokan tartózkodtak a közösségi helyiségben. Ám az állítólag egész nap italozott skóciai honatya saját munkáspárti elvtársainak is nekiment, akik megpróbálták leállítani dorbézolását. A demokrácia fellegvárának szelleméhez teljesen méltatlan dulakodás elfajulásában a rendőrök is hibásak. Amikor a helyszínre érkeztek, Eric Joyce, az egykori skót cselgáncsbajnok meggyőzte őket, hogy nincs joguk fellépni ellene, mert képviselőként mentelmi jogot élvez. Mielőtt el tudták volna vezetni, dühében betört egy ajtóüveget.

A londoni rendőrség, a Metropolitan Police háromrendbeli testi erőszak vádjával indított eljárást Joyce ellen, aki 2000 óta képviseli Falkirk választókerületét az alsóházban. John Bercow házelnök szerint „nagyon komolyan kell venni” a történteket. A Munkáspárt további intézkedésig kirekesztette a képviselőt a frakcióból. Joyce korábban a hadseregben szolgált, ahonnan ugyancsak kiakolbólították, mert egy írásban sznobizmussal vádolta a fegyveres erőket. Katonai képzettsége alapján az előző kormányban a védelmi miniszter, Bob Ainsworth parlamenti asszisztenseként tevékenykedett. Innen önként távozott, tiltakozásul az Afganisztánban elesett brit katonák gyorsan növekvő száma ellen. Eric Joyce március 7-én jelenik meg a nyugat-londoni kerületi bíróságon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.