Törött kézzel misézett a pápa

– Semmi baj, nem történt súlyos baleset, nyugalom – nyilatkozta azonnal a vatikáni szóvivő Federico Lombardi, miután elterjedt a hír, hogy az észak-olasz Aosta kórházának elsősegélyén XVI. Benedek pápa jelentkezett. Csuklótöréssel meg is operáltak a katolikus egyházfőt.

Az aostai Parini kórházban orvosok, betegek és látogatóik is megdöbbentek, amikor az elsősegélyhez érkezett gépkocsiból XVI. Benedek pápa szállt ki. A volánnál az egyházfő személyi titkára, Georg Gänswein ült, ô vitte autóval kórházba a pápát, aki maga szállt ki a kocsiból, saját lábán lépett be a kórházba és egyedül ment végig az elsősegélyig vezetô hosszú folyosón, miközben mindenki integetett neki – számoltak be a minden részletre figyelô szemtanúk a rögtön a helyszínre sietô vatikáni tudósítók kérdéseire. A kórházat azonnal rendkívüli biztonsági gyűrű vette körbe.

Olaszországot azonnal bejárta a hír, ezért volt szükség Lombardi atya nyugtató szavaira. A pápának semmi baja, kisebb baleset történt abban a faházban, ahol nyári pihenését tölti – nyilatkozta telefonon.  Hétfőn érkezett meg a Vatikánt sem kímélô forróság elől XVI. Benedek a francia ajkú Les Combes d’Introd 1300 méter magas hegyei közé. A Valle d’Aosta-i egyházmegye tulajdonában levő erdei faház látja őt vendégül, pápává választása óta harmadszor.

Az első hírek a pápai szállás fürdőszobájában történt balesetrôl és bokaficamról szóltak, de mint kiderült, XVI. Benedek csütörtök este esett el a hálószobájában, és a jobb csuklóját ütötte meg, anélkül, hogy azonnal észrevette volna a törést. A pápa a péntek reggel pontifikált szentmise után döntött úgy, hogy elmegy a közeli Aosta kórházába, ahol a röntgen után helyi érzéstelenítéssel végzett műtétnek vetették alá.

– Semmi ok az ijedtségre – erősítették meg a pápa munkatársai és XVI. Benedeknek az aostai kórházban jelen levô saját orvosa is. A pápa nem rosszullét miatt esett el, egyszerűen megbotlott, hangoztatták a Vatikánból hangsúlyozva, hogy az egyházfő állapotát kardiológusa ellenôrizte, és a kórházban is teljeskörű vizsgálatot végeztek el rajta.

Nem tudni, hogy a ma éjszakát a pápa a kórházban tölti-e vagy visszatérhet Les Combesba. Itt a 82 éves egyházfô július 29-ig tartózkodik: a korábbi program szerint a vasárnapi Úrangyala imádságon találkozik majd a hívőkkel azon a Torino közeli Romano Canavese kistelepülésen, mely a szentszéki államtitkár, Tarcisio Bertone szülôfaluja.

XVI. Benedek pápa búcsúja az aostai kórháztóla jobb csuklóján végrehajtott műtét után
Benedek kórházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.