Toronto-New York vasútjáratot akart robbantani az al-Kaida

A kanadai belbiztonsági hatóság hétfőn sajtóértekezleten jelentette be, hogy megelőztek egy tervezett merényletet.

A szövetségi rendőrség, illetve a titkosszolgálati szervek közös akciót hajtottak végre a terrortámadás meghiúsítására Torontóban és Montrealban. A nyomozásban a kanadai hatóságok együttműködtek az amerikai belbiztonsági minisztériummal, valamint a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) is.

Az akcióban két terroristát tartóztattak le, akik az al-Kaida megbízásából terveztek merényletet utasszállító vonat ellen. Amerikai hivatalos források szerint az összeesküvés nincs kapcsolatban a bostoni bombamerényletekkel.

Kanadában április elején közölték, hogy az algériai In Amenas gázmező ellen januárban elkövetett terrortámadás helyszínén két kanadai terrorista holttestére bukkantak - tette hozzá az ABC. Az országban 2010 augusztusában pokolgépes támadásra készülő három férfit tartóztattak le, akik együttműködtek egy afganisztáni, pakisztáni, iráni és dubaji kapcsolatokkal rendelkező, "ideológiailag inspirált terrorcsoporttal". 2006-ban 18 fiatalt vettek őrizetbe, akik a rendőrség, a hadsereg és a parlament ellen terveztek támadásokat.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.