Törölték az első fokú ítéletet a korrupcióért hét évre börtönbe küldött RMDSZ-szenátor ügyében

Törölte a bukaresti táblabíróság Olosz Gergely, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt szenátora elleni első fokú ítéletet, amelyben a volt politikust hét év szabadságvesztésre ítélték korrupció miatt.

A táblabíróság helyt adott a fővádlott és a többi vádlott fellebbezésének, és törölte az első fokú ítéletet, amelyet a bukaresti törvényszék hozott meg júliusban. A táblabíróság szerint törvényszék nem volt illetékes ebben az ügyben amiatt, hogy Olosz Gergely ügyvédi státusszal is rendelkezik. A per ezért alapfokon a táblabíróságon kezdődik újra - írta pénteken a Mediafax hírügynökség. A táblabíróság honlapja szerint a döntés az október 2-i tárgyaláson született.

Oloszt többrendbeli befolyással való üzérkedésben találták vétkesnek. Az ügyészség 2012 őszén emelt vádat ellene. A vádhatóság szerint 2010-ben - amikor parlamenti képviselő volt - négy vállalkozó lefizette, hogy  különböző szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy Olosz 2007 és 2008 között a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be.

A vádirat szerint Olosz Gergely összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formában. A most törölt első fokú ítélet szerint a négy vállalkozó közül egyet négy év szabadságvesztésre ítéltek, a többiek három év felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.Olosz májusban mondott le szenátori mandátumáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.