Törölte az egészségügyi illetékeket a cseh képviselőház

Előbb jelentősen korlátozta, majd egy további határozatban teljesen megszüntette pénteken az egészségügyi illetékeket a cseh képviselőház. A jobboldali többségű szenátus azonban várhatóan egyik jogszabályt sem fogja elfogadni, s visszaküldi őket az alsóháznak, ahol újra szavazni kell majd róluk. A polgári demokraták és a baloldal pénteken is kölcsönösen egymást vádolták a cseh egészségügy tönkretételével.

Csehországban tavaly januárban vezették be az egészségügyi illetékeket. A vizitdíj 30 korona (320 forint), s ugyanennyit kell  fizetni a recept minden egyes tételéért is. A kórházi napidíj 60  korona, míg az éjjeli vagy a hét végi ügyeletek felkeresése, illetve  a mentőszolgálat igénybevétele 90 koronába kerül. Az illetékek évi  felső határa 5000 korona (53 400 forint), ha valaki ennél többet  fizet, a különbözetet egészségbiztosítója megtéríti. Tavaly az  illetékeken keresztül mintegy 10 milliárd korona (107 milliárd  forint) folyt be az egészségügybe. A beszedett pénz az orvosoknál,  illetve a kórházakban és a patikákban marad.

A Szent Anna kórház Brnóban
A Szent Anna kórház Brnóban

„Ha korlátozzák vagy megszüntetik az illetékeket, az nagy  veszteség lesz az egészségügy számára. Egy ilyen helyzetben nem  tudnám garantálni az egészségügyi ellátás mai színvonalát” – nyilatkozott újságíróknak Dana Jurásková egészségügyi miniszter.

Az illetékek korlátozását a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD),  míg teljes eltörlésüket Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja  (KSCM) terjesztette a képviselőház elé.
Az illetékekről szóló éles és indulatos vita gyakorlatilag  bevezetésük óta folyik. A parlamenti pártok közül az illetékek  teljes körű megőrzését csak a Polgári Demokratikus Párt (ODS)  támogatja. A másfél év alatt már eltörölték a gyerekek vizitdíját, s  a gyerekek és a nyugdíjasok illetékeinek évi felső határát a korábbi  összeg felére csökkentették.

Több baloldali ellenőrzés alá került  régióban a regionális önkormányzatok fizetik az emberek  helyett a vizit- és receptdíjakat, ami sok helyen káoszt okozott. Az  egészségügyi szervezetek többsége támogatja az illetékek  fenntartását. A polgári demokraták és a baloldal pénteken is kölcsönösen egymást vádolták a cseh egészségügy tönkretételével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.