Törökországban tárgyalt Mogherini

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője törökországi látogatásán sürgette, hogy az ország nagyobb mértékben vegyen részt a terrorizmus elleni harcban, és lépjen fel erőteljesebben az Iszlám Állam (IS) ellen Szíriában. Az Európai Uniónak nem tetszik az sem, hogy Törökország szoros kapcsolatot ápol az oroszokkal.
Federica Mogherini és az EU vezető tisztviselői arra ösztönözték Törökországot, hogy ne engedjen át határain külföldi harcosokat. Ismeretes ugyanis, hogy a Nyugat-Európából érkező IS-szimpatizánsok legtöbbször a török határ mentén csatlakoznak a szíriai és iraki harcokba.

Az EU külügyi főképviselője Ankarában tárgyalt az ország EU-csatlakozásáról is. Mogherini szerint Törökországnak is szankciókat kellene életbe léptetnie Oroszország ellen, ahogy azt az unió is teszi, a két ország közt most tapasztalható összemelegedés helyett.

Az olasz politikus BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy míg a szíriai helyzet nem oldható meg Brüsszelből, addig az EU szerepet játszhat és hatást gyakorolhat olyan hatalmi szervekre, melyek lehet, hogy vezethetik a konfliktus megoldását. Egészen biztos vagyok benne, hogy az ENSZ valamiféle pozitív szerepet játszhat – jegyezte meg a külügyi főképviselő.

Az EU azt szeretné Törökországtól, hogy segítsen azonosítani a külföldi IS-harcosokat, és veszély esetén figyelmeztesse a védelmi légierőket. Az unió vezetői azt is el akarják érni, hogy az ország nagyobb mértékben támogassa az Iszlám Állam elleni harcot.

Mogherini hangsúlyozta, hogy a látogatás stratégiai jelentőségű Törökország és az EU kapcsolataiban, és nagy az elhatározás, hogy az együttműködést fokozzák. Az ország uniós csatlakozásáról 2005 óta tárgyalnak, de Ciprus és néhány tagország ellenzi azt.

Az ország uniós tagfelvételét ráadásul most nehezíti, hogy több ezer európai állampolgár indul harcba Szíriába az Iszlám Állam oldalán, és ehhez Törökország asszisztál, mert nem ellenőrzi, kik lépnek át a török-szír határon. Ankara szerint az EU-s országok kormányainak kellene jobban odafigyelni a vélt vagy valós harcosokra. A törökök azzal védekeznek, hogy ők nagy áldozatot vállaltak azzal a konfliktusban, hogy befogadtak sok szíriai menekültet. Humanitárius szervezetek kutatásai szerint 180 ezer fő körül lehet a menekültek száma Törökországban.

A nemrég kinevezett Mogherini az ukrajnai konfliktusról sem feledkezett meg látogatásán. A külügyi főképviselő azt mondta, nem felejtik el a Krím félsziget annektálását.

Putyin pont egy hete tett látogatást Törökországban. Az orosz elnök és Recep Tayip Erdogan török államfő egy esetleges gázvezeték megépítéséről tárgyalt. Putyin ekkor jelentette be, hogy nem építik meg a Déli Áramlatot, mely Magyarországnak is gázt szállított volna. Ehelyett az orosz elnök Törökországon keresztül építene vezetéket.

Oroszország Törökország fő kereskedelmi partnere. Moszkva szállítja a törökországi gázkészlet jelentős részét, és az első török atomerőművet is az oroszok építik majd. Ankarát nem érdeklik az EU-s szankciók, mivel az ország uniós csatlakozási folyamata évek óta akadozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.