Törökország: mégsem folytatódnak a csatlakozási tárgyalások?

Ezen a héten kellene, hogy három év után újrainduljanak az EU-s csatlakozási tárgyalások Törökországgal, néhány tagállam azonban kifogásolja Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök tüntetésekre adott kemény válaszát.

Ezen a héten kellene, hogy három év után újrainduljanak az EU-s csatlakozási tárgyalások Törökországgal, de az uniós külügyminiszterek luxemburgi találkozóján az a döntés körvonalazódott, hogy a megbeszéléseket ismét elhalasztják.

A vészharangot Németország kongatta meg, melyhez csatlakozott Hollandia és Ausztria is. Ezen tagállamok szerint „helytelen üzenetet” küldene Ankarának, ha most szerdán újraindulnának a tárgyalások, miután a török vezetés erővel verte le az elmúlt hetek tüntetéseit.

- Olyan jelekre várunk Ankarától, melyek azt bizonyítják, hogy megadják a török embereknek a jogaikat - nyilatkozta Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter hétfőn a minisztertanácsi ülés kezdetén. Egyelőre döntés nem született, az ír uniós elnökség szerint a szerdai tárgyalást nem mondták le, és nem halasztották el.

Múlt héten diplomáciai pengeváltás történt Ankara és Berlin között, miután Angela Merkel kancellár közölte, hogy őt „megdöbbentette” Recep Tayyip Erdogan török kormányfő tüntetésekre adott kemény válasza. Megfigyelők szerint mindez a választási kampány része Merkel részéről, akinek konzervatív szavazói nem támogatják Törökország EU-s csatlakozását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.