Törökország tovább lövi a kurdokat

Kijárási tilalmat rendeltek el kedden a török hatóságok az ország kurd többségű délkeleti térségének egyik városában, Silvanban, miután hétfőn légicsapásokat mértek a kurd autonómiáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásai ellen.
A repülőgépek bunkereket és fegyverraktárakat támadtak – közölte honlapján a török vezérkari főnök. Az akció azt jelzi, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) hétvégi választási győzelme után sem fogja vissza a kurdok ellen kétéves tűzszünet után, júliusban újraindított fegyveres kampányát.

Silvanban a PKK ifjúsági szárnyának harcosai árkokat ástak, hogy így tartsák távol a rendőrséget – jelentette a Reuters, amelynek beszámolója szerint a régió központjától, Diyarbakirtól 60 kilométerre fekvő település három városrészében is kijárási tilalmat rendeltek el. Az összecsapásokban három embert lelőttek.

Erdogan még 2012 végén kezdett béketárgyalásokat a PKK-val, ám azok lelassultak, majd le is álltak az idén júniusi választás előtt, amelyben az AKP – 2002 óta először – elvesztette a parlamenti többségét, míg a PKK-val kapcsolatban álló, de az erőszak helyett a békés rendezést szorgalmazó Népi Demokratikus Párt (HDP) rekord mennyiségű mandátumot szerzett. Egy hónappal később aztán kiújult a harmincéves viszály a PKK-val, elemzők szerint azért, hogy Erdoganék voksokat szerezzenek a hétvégén tartott előrehozott választásokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.