Törökország–Izrael: közel lehet a megegyezés

Török sajtóhírek szerint egy kormányülésen arról számolt be Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, hogy az Izraellel folytatott, békülési szándékú tárgyalások biztatóan alakulnak.

A továbbra is fennmaradó vitapontok között lehet Gáza tengeri blokádja, illetve a területet ellenőrző Hamász terrorszervezet működése török területen. Előbbit Törökország, utóbbit Izrael nem nézi jó szemmel – számolt be az Ynetnews.com hírportál.

A két ország hosszú ideig szövetségese volt egymásnak, aztán az iszlamista félfordulat és egy 2010-es incidens után, amikor Izrael rátámadt egy a blokádot megtörni kívánó flottára, több török állampolgár halálát okozva, súlyosan megromlott a viszonyuk.

Nemrégiben azonban geopolitikai és gazdasági-kereskedelmi megfontolások arra késztették a két kormányzatot, hogy megkíséreljenek kibékülni egymással. A Hamász reménykedik benne, hogy az ő helyzetüket is megkönnyíti az esetleges megállapodás, bár az, hogy túl sok engedményt tenne érdekükben az izraeli fél, nem tűnik valószínűnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.