Törökország előre figyelmeztetett az egyik párizsi merénylőre

A 29 éves Omar Ismail Mostefai, a Bataclan klubban végrehajtott mészárlás egyik elkövetőjére a török hatóságok kétszer is felhívták a franciák figyelmét, de egyszer sem kaptak választ – írta egy meg nem nevezett török tiszségviselőtviselőre hivatkozva a Guardian.

A brit lap forrása szerint Mostefai 2013-ban érkezett Törökországba, és nincs nyoma annak, hogy elhagyta volna az országot. (A Libération korábban azt írta, hogy a férfi 2013-2014 telét Szíriában töltötte, ahol kiképzést kapott az Iszlám Államtól.) Törökország kétszer figyelmeztette a franciákat, hogy Mostefai veszélyes lehet. Először akkor szóltak, amikor a franciák 2014 októberében információt kértek négy, terrorizmussal gyanúsítható személyről, és bár Mostefai nem volt köztük, a férfi az ügyben vizsgálódó török hatóságok látókörébe került, akik fel is hívták rá a francia kollégák figyelmét. Nyolc hónappal később, 2015 júniusában újra szóltak, de a franciák ezt is elengedték a fülük mellett, és csak a pénteki párizsi terror után kértek bővebb tájékoztatást a törököktől.

Mostefai a Párizs közeli Courcouronnes-ban született, a halála előtt Chartres-ban élt. Korábban már elkövetett kisebb kihágásokat, innen van meg a rendőrségnek az ujjlenyomata. A férfit a merénylet során leszakadt ujja alapján azonosították. 2004 és 2010 között összesen nyolc alkalommal vitték be, főleg lopások miatt, de börtönbe soha sem került. Apját és testvérét szombaton este őrizetbe vették a hatóságok, lakásukat is átkutatták. 34 éves bátyja az AFP-nek azt mondta, évek óta megszakított minden kapcsolatot testvérével. Mostefai egy rapvideóban is feltűnik,

A Mostefai feletti szemhunyás nem az első blamázs, amely a francia hatóságokat éri. Tegnap derült ki, hogy már a merényletsorozat után szombat reggel a francia-belga határon megállították és kihallgatták, de aztán elengedték Salah Abdeslamot, annak a három testvérnek az egyikét, aki jelen volt a Bataclanban végrehajtott mészárlásnál. Ő bérelte azt a belga rendszámú VW Polót, amelyben a terroristák végighajtottak Párizs központján, golyózáport zúdítva több bárra és étteremre is. Utolsó megállójuk a Bataclan volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.