Törökország, a katonai puccsok hazája

A török hadsereg Kemál Atatürk, az ország moderizálójának és máig ikonikus vezetőjének halála óta úgy érzi, felelős az alkotmány, illetve az atatürki szekuláris hagyományok megvédéséért. 1938 óta már többször megtörtént, hogy egy-egy török kormány túl messzire ment az iszlamista hagyományok felélesztésében, mire a hadsereg puccsal eltávolította a kabinetet.

1960-ban 38 fiatal katonatiszt szervezett puccsot és távolította el a hatalomból a demokratikusan választott kormányt. A puccs bejelentése ironikus volt: Cemal Gürsel, a katonák vezetője közölte, hogy azért követték el a puccsot, hogy visszaállítsák a demokráciát és a hatalmat a nép választott kormány kezébe adják. Az események politikai és gazdasági felfordulás közepette történtek: a Marsall-segély már kifogyóban volt, Adnan Menderes miniszterelnök pedig épp Moszkvába indult hitelért.

Az elnököt, a miniszterelnököt és több más minisztert bíróság elé állították árulás, korrupció és az alkotmány megsértése miatt. Menderest, a pénzügyminisztert és a külügyminisztert kivégezték. A hadsereg egy hónapon belül hivatalosan átadta a hatalmat a civil politikusoknak, ám 1965-ig erőteljes maradt a befolyása.

1971-ben tankok helyett levélben, memorandumban követett el puccsot a hadsereg. Az ország már-már káoszba süllyedt, az iszlamisták előre törtek, a tábornokok pedig ultimátumot adtak a kormánynak: alakítson az atatürki eszméknek megfelelő kabinetet. A miniszterelnök, Suleyman Demirel hamarosan lemondott. 1980-ban újabb puccsot hajtott végre a hadsereg, 1997-ben pedig újra csak fenyegetésre és ultimátumra volt szükség ahhoz, hogy az iszlamista kormányt lemondásra kényszerítsék.

Az először 2004-ben miniszterelnökké választott Recep Tayyip Erdogant és pártját, az Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) egyértelműen a konzervatív, az iszlám hagyományokat tiszteletben tartó és előtérbe helyező pártként tartják számon. Ez is hozzá járulhatott ahhoz, hogy a szekuláris hagyományokat őrző hadsereg – vagy annak egy része – puccsot hajtson végre ellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.