Milyen szankciók? Törökök építhetnek Seremetyevón

Török cég építheti a moszkvai Seremetyevo repülőtér új terminálját és egy összekötő alagutat. A légikikötő vezérigazgatója, Mihail Vaszilenko bejelentette, hogy a Renaissance Construction társaság nyerte a 630 millió dolláros beruházásra kiírt tendert. A pályázatra egy másik török cég, a Limak és az osztrák Strabag is adott be ajánlatot.

A bejelentés meglepetést keltett, hiszen az addig szívélyes orosz-török kapcsolatok fagyossá váltak, miután tavaly november elején a török légierő lelőtte a Szíriában állomásozó orosz egységek egyik vadászgépét. Moszkva szankciókat vezetett be török termékekre és cégekre, ám – mint az RBK gazdasági hírportál beszámolójából kiderül – a tilalmak nem érintették egyik, a seremetyevói tenderben érdekelt céget sem. Ezeknek ugyanis, bár török a tulajdonosi hátterük, oroszországi leányvállalataik vannak.

Moszkva első számú nemzetközi repülőterét a 2018-as labdarúgó világbajnokságra való felkészülés jegyében bővítik és korszerűsítik. A világversenyre egy új, belföldi járatokat kiszolgáló, évi 15 millió utasra méretezett „légi pályaudvart", terminálközi alagutakat, egy üzemanyagtöltő komplexumot és egy teherszállítási központot is építenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér