Három halott, 29 twitterező börtönben

A kórházban meghalt az ankarai Ethem Sarísülük. Az aktivistát a rendőrök gázgránáttal fejbe lőtték. Izmirben azzal a váddal tartóztattak le embereket, hogy zavargásokat szítottak és propagandát terjesztettek az interneten. Az őrizetbe vettek egy része állítólag soha nem is twitterezett.

Már három halottja van a napok óta zajló tüntetéssorozatnak Törökországban. Szerdán a kórházban meghalt Ethem Sarísülük. Az ankarai aktivistát a rendőrök gázgránáttal fejbe lőtték, már korábban agyhalottnak minősítették, most halálhírét a török orvosi szövetség erősítette meg. Korábban két másik férfi halt meg hasonló sérülések miatt. A tüntetéseknek négyezer sebesült áldozata van – írják a török lapok.

Erdogan szerint a múlt hét péntek óta tartó tüntetések egyik fő okozója a Twitter
A protester gestures towards riot police after they fired tear gas in front of a barricade in Istanbul June 4, 2013. Turkey's deputy prime minister apologised on Tuesday for "excessive violence" by police in an effort to defuse days of unrest, comments which contrasted sharply with Prime Minister Tayyip Erdogan's defiant dismissal of the protesters. With Erdogan abroad and strikes and demonstrations still rumbling on after five days, Deputy Prime Minister Bulent Arinc sought to assuage some of the anger at the government's initial hardline response to what began as a sit-in against plans to build on an Istanbul park. REUTERS/Stoyan Nenov (TURKEY - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Eközben a Hürriyet angol nyelvű internetes kiadása arról ad hírt, hogy huszonkilenc személyt tartóztattak le szerdán az Égei-tenger partján fekvő Izmirben. Azzal vádolják őket, hogy zavargásokat szítottak és propagandát terjesztettek a Twitteren. Még egytucatnyi személyt köröznek. Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) helyi vezetője, Ali Engin tárgyalt a rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegével, ahol megtudta, hogy az izmiri twitterezők az isztambuli Gezi parkot elfoglaló mozgalom támogatóiként raktak fel üzenetet a mikroblogra.

Az ügyvédek szerint a rendőrségi iratokban semmi olyat nem találtak, ami „provokálhatta volna az állampolgárokat.” A Hürriyet úgy értesült több letartóztatott fiatal családjától, hogy az illetők nem is twittereztek.

A törökországi hírek szerint a tüntetések heve csökkent szerdára virradóra. A hír azonban új lendületet adhat a főleg városi fiatalok részvételével zajló tiltakozó mozgalomnak, amely Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök lemondását követeli. Eközben a nemzetközi Anonymous hackercsoport megtámadta Erdogan internetes honlapját. A hét elején a török miniszterelnök az idegen kémek mellett a Twittert jelölte ki, mint a tiltakozó mozgalom fő okozóját.

Bülent Arínc helyettes kormányfő közben fogadta a Taksim tér tüntetőinek küldöttségét, akik egy öt pontból álló követeléslistát adták át a politikusnak. Az aktivisták szeretnék, hogy a Gezi park maradjon zöldterület, ne építkezzenek rajta, a Taksim téren lévő Atatürk Kulturális Központot pedig ne rombolják le. További követelés, hogy az erőszakcselekményeket elkövető rendőröket vonják felelősségre, a könnygáz használatát tiltsák be, a letartóztatott tüntetőket feltétel nélkül engedjék el. És – hangzik az utolsó pont – szüntessék meg a véleménynyilvánítás akadályait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.