A szír légvédelem lőhette ki a török vadászgépet

Törökország elvesztette kapcsolatát egyik F–4 típusú vadászgépével, miután az eltűnt a Földközi-tenger térségében. Ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy mi történt a géppel és a pilótákkal, állítólag a szír légvédelem lőtte le a vadászrepülőt.

Törökország elvesztette kapcsolatát egyik F–4 típusú vadászgépével, miután az eltűnt a Földközi-tenger térségében. Egyelőre nem tudni, pontosan mi történt a géppel és a pilótákkal, egyes hírek szerint viszont a szír légvédelem lőtte ki a repülőt. Ezt azonban hivatalosan még nem erősítették meg, így nem tudni, hogy valóban kilőtték-e a gépet, vagy más ok miatt zuhant le.

Többen idézik azonban Recep Tayyip Erdogan kormányfőt, aki Brazíliából hazafelé tartva a riportereknek állítólag azt mondta, „a másik oldal már bocsánatot kért, amiért leszedték a gépet”, a két pilóta pedig életben van.

A katonai repülő éppen a szír Hatay tartomány közelében járt, mikor megszűnt minden kapcsolata a török légi irányítással. Egy magántévé azt közölte, a gép a tartomány földközi-tengeri partjánál, szír felségterületen zuhant le, de határsértés nem történt. A tévécsatorna szerint a török és a szír parti őrség, a tengerészet egységei és a légvédelem együtt keresik a két pilótát.

Ezzel ellentétben a közeli Latakia város lakói és egy libanoni tévéállomás szerint a szír légvédelem lőtte ki a török vadászgépet, amely megsértette a szír légteret.

Recep Tayyip Erdogan kormányfő válságtanácskozást hívott össze, amelyen a vezérkari főnök, a bel-, a védelmi és a külügyminiszter vesz részt. A török kormányfő a tanácskozás után ígért hivatalos állásfoglalást.

Törökország és Szíria egykor szövetségesek voltak, kapcsolatuk azonban a Bassár el-Aszad szír elnök elleni felkelés óta megromlott. Ha bebizonyosodik, hogy a vadászgépet valóban a szírek szedték le, akkor a két ország közötti kapcsolat még jobban elmérgesedhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.