Toroczkait kitiltották Romániából

A román hatóságok visszafordították a határról Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnökét. Erről a szervezet vezetője maga számolt be Facebook-oldalán.

Toroczkai az erdélyi Torockóba utazott volna, hogy beszédet mondjon a HVIM helyi tagszervezetének alakuló ülésén. A Méhkerék–Nagyszalonta határátkelőn azonban a román határőrök félreállították az autóját, és állítása szerint körülbelül két óra után közölték vele, hogy csak román állampolgárságú felesége léphet román területre.

„Végül már annyira elfajult a helyzet, hogy az egyik román a fegyvertáskájához nyúlkált, így a családomra való tekintettel végül beleegyeztem a távozásba. (…) Szokás szerint teljesen törvénytelen a mostani kitiltás is, hiszen sem konkrét indokot, sem pedig a kitiltás időtartamát nem tudták velem közölni” – írja Toroczkai, vélhetően arra utalva, hogy nem először fordítják vissza magyar-román határról.

Először 2005 szeptemberében, úgyszintén Nagyszalontánál próbálkozott. Családi ügyek elintézésére hivatkozott, de hiába. A HVIM elnökét akkor már Szerbiában is persona non grataként tartották nyilván. 2009-ben tagtoborzó körútra indult volna Erdélybe, de a határnál megállították. Torockó volt egyébként a 2009-es „Kárpát-medencei tagtoborzó körút” első állomása. A helyi tagszervezet végül vasárnap, Toroczkai távollétében alakult meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.