Töredékére esett a szomáliai kalóztámadások száma

Hat éve nem volt ilyen kevés kalóztámadás világszerte. A 2011-es csúcsponthoz képest 40 százalékkal csökkent a támadások száma, amely a Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB) szerint nagyrészt a szomáliai kalózokkal szembeni határozott fellépésnek köszönhető.

A tavalyi 264 esetből „mindössze” 15 kalóztámadás történt Szomália partjainál, míg 2011-ben 237 esetet jelentettek a hatóságoknak. 

Szomáliai kalózokat fognak el amerikai tengerészek az Ádeni-öbölben 2009 februárjában
Szomáliai kalózokat fognak el amerikai tengerészek az Ádeni-öbölben 2009 februárjában

Az IMB szerint a drasztikus csökkenés annak köszönhető, hogy a legtöbb hajón már felfegyverzett őrök és nemzetközi tengerészeti járőrök ügyelnek a rendre, valamint a szomáliai kormány „egyre komolyabb befolyása” is sokat segített.

„A legfontosabb szerepet az játszotta a nemzetközi kalóztámadások számának csökkenésében, hogy Kelet-Afrikában, Szomália partjainál ellehetetlenítették a kalózok működését” – idézi Pottengak Mukundan, az IMB igazgatójának szavait a BBC. „Rendkívül fontos, hogy a nemzetközi erőket egyesítve tovább harcoljunk a szomáliai kalózok ellen, mert az éberség lankadása ismételt löketet adhat a támadásoknak” – figyelmeztetett az igazgató.

A legtöbb támadás tavaly Indonézia partjainál történt, az összes támadás mintegy 50 százaléka történt az ázsiai térségben. Az IMB éves jelentés szerint azonban ezek nem voltak nagy volumenű esetek, össze sem lehet őket hasonlítani az afrikai támadásokkal. A támadások 19 százaléka Nyugat-Afrikában történt, többségüket „különösen erőszakos” nigériai kalózok követték el. Az egyik hajón megölték a személyzet egyik tagját, és összesen 36 személyt ejtettek túszul.

A kalózok 2013-ban több mint 300 embert ejtettek túszul, közülük 21 személy sebesült meg: többnyire fegyverrel vagy késsel támadtak rájuk. Az ENSZ és a Világbank novemberi becslése szerint a kelet-afrikai – egész pontosan az Afrika szarvánál működő – kalózcsoportok mintegy 400 millió dollárt „kerestek” a túszokért kapott váltságdíjból 2005 és 2012 között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.