Tömegverekedés Algírban kínaiakkal

Tömegverekedés tört ki Algéria fővárosában a helybéliek és kínai vendégmunkások között, akiket nagy számban hoznak be dolgozni az olajiparba

A verekedésben mintegy százan vettek részt. Botokat és késeket is használtak, és hárman megsebesültek közülük. A helyszín a  Chinatownként is emlegetett Báb ez-Zuár negyed volt, ahol sok kínai  lakik. Egy boltos szólalkozott össze hétfőn egy kínai motorossal, és ebből  alakult ki a dulakodás - mondták el a szemtanúk.

Hivatalos becslés szerint mintegy 35 ezer kínai dolgozik  Algériában, főként az állami olajiparban, miközben az országban a 30 év alatti felnőttek 70 százalékának nincs állása. Sok kínai üzlet is nyílt, versenyt indítva az arabokkal.

A helyiek azért is haragszanak rájuk, mert szerintük a kínaiak  nem tartják tiszteletben a muzulmán hagyományokat. Annak nincs jele,  hogy az algíri tömegverekedésnek köze lenne a Kínában a szintén  muzulmán ujgurok és a kínaiak között kitört zavargásokhoz. Kína a  múlt hónapban figyelmeztette állampolgárait, hogy az al-Kaida  nemzetközi terrorszervezet célpontjává válhatnak Algériában.

Kedden még mindig feszült volt a hangulat a verekedés helyszínén, ahol sok arab őgyelgett a kínaiak lakta házak körül, amelyeknek lakói nem mertek az utcára menni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.