Tömegszerencsétlenség: vonatbaleset történt Krakkó közelében

Két személyvonat ütközött össze szombat éjszaka Lengyelország déli részén, a hatóságok szerint legalább tizenöt utas meghalt, 54-en megsérültek, közülük negyvenen súlyosan. A baleset a Krakkótól északra fekvő Szczekociny településnél történt, de lakatlan területen: a Varsóból Krakkóba tartó vonat frontálisan ütközött össze a Przemyslből Varsóba közlekedő szerelvénnyel.

A baleset a Krakkótól északra fekvő Szczekociny településnél történt, de lakatlan területen: a Varsóból Krakkóba tartó vonat frontálisan ütközött össze a Przemyslből Varsóba közlekedő szerelvénnyel. Az utasok pontos létszáma nem ismert, de a becslések szerint megközelíthette a 370 főt. A sziléziai vajda szerint az utasok közt ukrán, francia és spanyol állampolgárok is voltak. Más külföldiekről nem tett említést. A hatóságok két mentőhelikoptert és 35 mentőautót küldtek a baleset helyszínére, ahol mintegy 450 tűzoltó és 100 rendőr próbált segíteni a bajbajutottakon.

A baleset oka egyelőre nem ismert. A nemzeti vasúti hálózatot felügyelő társaság képviselője szerint a fővárosból Krakkóba tartó szerelvény nem a saját pályáján közlekedett. Az ügyben még vasárnap eljárást indít a czestochowai ügyészség, a vasúti baleseteket feltáró bizottság is vizsgálja a katasztrófa okait. A közlekedési miniszter szerint a pályának ezt a szakaszát tavaly újították fel. Az ügyészség szerint a két ügyeletes vasúti forgalomirányító a baleset pillanatában nem volt ittas állapotban.

Az utasok által elsősorban gyorsaságáért és szervezettségéért dicsért mentőakció első részét hajnalban zárták le, amikor a mentőkutyák már nem jeleztek további túlélőket a roncsokban.

Helyszíni tudósítások szerint mindkét szerelvény erősen megrongálódott, több vagon összepréselődött, és kisiklott a frontális ütközés következtében. A vagonok egy részét hajnalban elszállították, de a két szerelvény összepréselődött mozdonyait és első vagonjait csak a dél körül várható nehéz gépek segítségével lehet leemelni a pályáról.

A tűzoltóságnak éjszaka sikerült kapcsolatot teremtenie néhány személlyel, aki a roncsokban rekedt, elsősorban őket próbálta kimenteni. Többségüket csak úgy tudták kiszabadítani, hogy szétvágták a vagonokat. A vagonokban még legalább egy holttestet látnak, de azt csak akkor tudják elérni, ha az egymáson fekvő, harmonikává zúzódott vagonokat már szétválasztják.

A tűzoltóságon kívül a környező faluk lakossága jelent meg elsőként a helyszínen és segített kimenekülni a vagonokban rekedt túlélőknek.

A baleset túlélői szerint a baleset pillanatában hirtelen hatalmas zajt hallottak, majd mindenki leesett az ülésekről. "Később már az ülések által összepréselt embereket és csonka testrészeket láttunk a szerelvényben és azon kívül" - mondta az egyik utas a TVN24 hírtévének.

Donald Tusk miniszterelnök éjszaka a helyszínen az utolsó 22 év legsúlyosabb vonatbalesetének nevezte a történteket. A kormányfőn kívül éjszaka a sziléziai vajda, valamint a belügyi, a közlekedési és az egészségügyi tárca vezetői is a helyszínre érkeztek. Bronislaw Komorowski lengyel elnök a helyi önkormányzattal éjszaka óta tartja a kapcsolatot.

A komoly végtagtöréseket, fej-, gerinc- és medencesérüléseket szenvedett sebesülteket Chalupkiba, a legközelebbi vidéki kórházba, valamint a környékbeli városok - Czestochowa, Zawiercie, Jedrzejow, Włoszczowa, Miechów, Sosnowiec, Dabrowa Górnicza, Piekary és Myszków - kórházaiba szállították. Az utasok hozzátartozói számára külön telefonos információs szolgálatot indított a sziléziai katasztrófavédelem és a PKP Intercity vasúti társaság.

A kórházi kezelésre nem szoruló utasok egy része a Goleniowy település iskolájában töltötte az éjszakát - értesült a TVN24 hírtévé. A túlélők közül több mint százan már buszokkal hazautaztak.

A legnagyobb lengyelországi vasúti baleset 1980-ban az ország északi részében történt. A baleset 67 áldozatot követelt, 64-en megsebesültek.

Két személyvonat összegabalyodott roncsai a lengyel Szczechociny közelében
Polish emergency services work at the site of a train crash near the town of Szczechociny March 4, 2012. At least 14 people were killed when two passenger trains collided head-on in southern Poland late on Saturday in one of the country's worst train crashes in more than 20 years. The two trains carrying an estimated 350 passengers were heading in opposite directions on the same track when they crashed at high speed in a rural area near the town of Szczechociny. At least 54 people were injured. REUTERS/Sebastian Adamus/Agencja Gazeta (POLAND - Tags: DISASTER TRANSPORT) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.