Tömegmészárlás: muzulmánok gyilkolták a keresztényeket Nigériában

Jól megszervezett és összehangolt támadást hajtottak végre muzulmánok keresztények lakta falvak ellen Nigériában. A vallási indíttatású vérengzésnek legalább ötszáz halottja van.

Szemtanúk aprólékosan megszervezett tömegmészárlásként írták le a vasárnap hajnalban egyidejűleg megkezdett támadásokat. Az afrikai ország középső részén fekvő Plateau szövetségi állam székhelye, Jos város közelében helyi idő szerint hajnali három órakor három falut támadott meg a muzulmán vallású, vándorló fulani törzs több száz tagja, és reggel hat óráig háborítatlanul öldököltek, áldozataik a berom törzshöz tartozó keresztények voltak.

"Lövöldöztek, hogy megijesszék az embereket, majd bozótvágó késekkel megölték őket" - mondta Peter Gyang, az egyik falu, Dogo Nahawa lakosa. Shehu Sani, egy emberjogi szervezet aktivistája szerint jól és alaposan megszervezett, célzott támadásokról van szó, amit az bizonyít, hogy a gyilkosok egy kódszót használtak az áldozatok kiválasztásához. A falvak muzulmán lakosainak szombaton egyebek között SMS-ben küldték el a helyes választ, így azokat ölték meg, akik nem ismerték a jelszót.

Egy független nigériai tévéadó riportere vasárnap még körülbelül kétszáz falusi lakos haláláról számolt be. Elmondta, hogy a legtöbb halott bozótvágó késsel megölt nő vagy gyerek. Emberek százai menekültek el a szóban forgó településekről - tette hozzá.

Sokan panaszkodtak arra, hogy a nigériai biztonsági erők lassan reagáltak, csak az öldöklés után jelentek meg. "Egyetlen rendőrt sem láttunk a három óra alatt, amíg a támadások tartottak" - panaszolta Gyang.

A Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet mély aggodalmának adott hangot a biztonsági erők lassú fellépése miatt. A Plateau szövetségi állam keresztényeit tömörítő szövetség vasárnap közzétett közleményében a hadsereg iránti bizalmatlanságának adott hangot, szerinte a biztonság fenntartásával megbízott fegyveres erők elfogultak a keresztényekkel szemben.

A térségben gyakran történnek vallási indíttatású erőszakcselekmények. Januárban is volt egy hasonló vérengzés, akkor keresztények támadtak meg muzulmánokat, és szintén mintegy ötszáz embert öltek meg. A mostani valószínűleg annak a megbosszulása volt. A térség falvaiban azóta éjszakai kijárási tilalom van érvényben, a településeket katonák őrzik.

Goodluck Jonathan ideiglenes elnök vasárnap este elrendelte, hogy Plateau és a szomszédos államok biztonsági erőit helyezzék a legmagasabb készültségi fokozatba a további hasonló bűncselekmények megakadályozására. A hatóságok hétfő reggelig 95 embert vettek őrizetbe, akit az öldöklés elkövetésével gyanúsítanak.

 

A nigériai NTA TV adásából készített felvételen helybeliek gyülekeznek az út szélén kiterített áldozatok köré a nigériai Jos városától 5 km-re délre fekvő Dogo Nahawában 2010. március 7-én
Dogo Nahawa, 2010. március 8. A nigériai NTA TV adásából készített felvételen helybeliek gyülekeznek az út szélén kiterített áldozatok köré a nigériai Jos városától 5 km-re délre fekvő Dogo Nahawában 2010. március 7-én. Ezen a napon a hajnali órákban muzulmánok támadtak meg keresztényeket Josban, azaz Plateau szövetségi állam székhelyén, és a környékbeli falvakban. A nigériai tömegmészárlásban mintegy ötszáz lakost öltek meg a vallási indíttatású vérengzésben. A legtöbb halott bozótvágó késsel megölt nő vagy gyerek. Emberek százai menekültek el a szóban forgó településekről. (MTI/AP)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.