Tömeggyilkosságok Dél-Koreában

Becslések szerint legalább százezer dél-koreait gyilkoltak meg saját hatóságaik a koreai háború (1950-53) kezdetén, csak mert baloldali beállítottságúak voltak, vagy mert annak vélték őket.

Egy dél-koreai vizsgálat kezdeti eredményei azt mutatják, hogy a dél-koreai hatóságok több mint kéttucatnyi helyszínen  hajtottak végre tömeges mészárlást, számos gyereket is agyonlövettek  - állapította meg az Igazság és Megbékélés Bizottsága.

A három évvel  ezelőtt létrehozott dél-koreai bizottság jelentése szerint az volt a  gyilkosságok célja, hogy elrettentsék a baloldali délieket az  északiak támogatásától.

A bizottság szemtanúkat kérdezett ki, korabeli rendőri és  katonai aktákat tanulmányozott át, és tömegsírokat hantoltatott ki.  Eddig 965 áldozat tetemét emelték ki tíz tömegsírból. Feltevések  szerint csaknem 170 olyan tömegsír lehet Dél-Koreában, amely az  akkor meggyilkolt valóságos és vélt baloldaliak tetemeit tartalmazza  - ismertette vasárnap az AP amerikai hírügynökség a bizottság eddigi  munkájáról készült jelentést.

A tömeggyilkosságokról készített korabeli aktákat annak idején  titkosították, majd aztán fél évszázadon át porosodtak amerikai és  dél-koreai archívumokban, míg most feloldották őket a titkosítás  alól. Az egykori hivatalos feljegyzések azt mutatják, hogy amerikai  tisztek is jelen voltak az egyik mészárlásnál, és legalább egy  amerikai tiszt jóváhagyta baloldali gyanúsítottként begyűjtött  foglyok kivégzését arra az esetre, ha úgy alakulna a harci helyzet,  hogy az északiak kiszabadíthatják őket. Több száz embert lőttek  agyon később az ő jóváhagyása alapján - mondták szemtanúk.

Némelyik vérontás közvetlenül a háború kitörése előtt történt,  nagy részük a háború első heteiben, más részük pedig akkor, amikor  az amerikai és a dél-koreai erők visszafoglalták Szöult a kommunista  északiaktól. A déli hatóságok begyűjtötték, majd agyonlőtték az  északiak állítólagos kollaboránsait, hidegvérrel legyilkolva a  baloldali beállítottsággal gyanúsított emberek családjait is -  állapította meg a bizottság.

Egy idős szemtanú elmondta: a háború első heteiben  kényszermunkára vitték apját a déli területekre benyomuló északiak,  majd a visszatérő déliek kollaboránsnak minősítették és kivégezték.  A család számos más tagját is megölték, megtorlásul a családapa  "kollaboránstevékenységéért" - mondta el a tragikus napokat  átvészelő szemtanú.

A tömeges mészárlások áldozatait árkokban kaparták el, elhagyott bányák tárnáiba hajítottak, vagy a tengerbe vetették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.