Tömegesen hagyják ott a német szocdemeket

Sorra lépnek ki, elsősorban a bevándorlókból álló pártszervezetek tagjai a Német Szociáldemokrata Pártból (SPD) annak nyomán, hogy a berlini döntőbíróság elutasította a Németországot fenyegető iszlám veszélyről tavaly írt könyvével hatalmas belpolitikai botrányt kiváltó Thilo Sarrazinnak a pártból történő kizárását.

A 65 éves volt bankár - aki 20 éves kora óta tagja az SPD-nek - felháborodást és óriási vitát váltott ki augusztusban megjelentetett, Németország felszámolja magát című könyvével. Ebben a többek között azt a nézetet hangoztatta, hogy a muzulmán bevándorlók képtelenek és nem is akarnak beilleszkedni a német társadalomba. Sarrazin szerint a bevándorlók értelmi képességei alacsonyabbak a németekéinél, és gazdasági tevékenységükkel sem termelnek annyi értéktöbbletet, amely ellensúlyozná a magas szaporodási rátájuk révén az államtól kapott juttatásokat. A Bundesbank elnökségéből azóta távozni kényszerült Sarrazin könyvében az említettekből arra következtetett, hogy Németországot hosszabb távon az elbutulás veszélye fenyegeti.

Sarrazin sajátos  nézetei még az SPD országos vezetőségét is megbotránkoztatták. A testület tavaly ősszel úgy határozott: eljárást indít a szerző pártból való kizárása végett. Az eljárást az illetékes berlini döntőbíróság folytatta le, és közvetlenül a húsvéti ünnepek előestéjén - meglehetősen csendben - a kizárás ellen foglalt állást. A berlini pártszervezet pedig a húsvéti napokra nyilatkozattilalmat rendelt el.

A húsvét elmúltával viszont hatalmas erővel tört ki a kizárási eljárás beszüntetése miatti tiltakozás. A Berliner Zeitung című baloldali lap szerdán arról számolt be, hogy elsősorban a helyi pártszervezet több mint 1000 tagja közös nyilatkozatban követelte az eljárás folytatását, illetve Sarrazin kizárását. Az újságok tudósítottak arról is, hogy a történtek nyomán a berlini pártszervezet több, migrációs háttérrel rendelkező, valamint zsidó tagja jelentette be az SPD-ből való kilépését.

A tiltakozások kapcsán további olajat öntött a tűzre, hogy a berlini pártszervezet elnöksége - Andrea Nahles főtitkárral az élén - kedd esti ülésén a döntőbíróság állásfoglalását megerősítve Sarrazin párttagsága mellett tette le a garast. Maga Nahles egy szerdai interjúban azt hangoztatta, hogy noha nem értenek egyet a volt bankár által hangoztatott nézetekkel, Sarrazin tisztázta azokat, és elhatárolódott saját korábbi sértő kijelentéseitől.

A szociáldemokrata párt ifjúsági szervezete viszont élesen bírálta a berlini vezetőséget, gyáva kompromisszumot vetve a testület szemére. Annak határozatát a hírek szerint helytelenítette Sigmar Gabriel, az SPD elnöke is, és elhatárolódott attól.

Thilo Sarrazin és az ominózus könyv
German central bank executive Thilo Sarrazin attends the presentation of his book 'Deutschland schafft sich ab' (Germany does away with itself) in central Berlin, August 30, 2010. German government leaders condemned a central bank executive on Sunday for making anti-Semitic remarks before the publication of his book on Monday that takes a critical look at Turk and Arab immigrants. Chancellor Angela Merkel said the Bundesbank would have to examine whether board member Thilo Sarrazin could remain in his post after making "completely unacceptable comments that show contempt for groups within our society." REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS IMAGE OF THE DAY TOP PICTURE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.