Tömeges letartóztatás egy szentpétervári melegjogi tüntetésen

A rendőrség 67 embert tartóztatott le, miután melegjogi aktivisták összecsaptak az ellentüntetőkkel egy szentpétervári demonstráción.

A rendőrség 67 embert tartóztatott le, miután melegjogi aktivisták összecsaptak az ellentüntetőkkel egy szentpétervári demonstráción, tudósít a Reuters.

A szombati incidens azután történt, hogy körülbelül 15-en a Nemzetközi Coming Out Day (az Előbújás Napja) alkalmából demonstrálni akartak Szentpétervár belvárosában. A túlerőben lévő ellentüntetők - akiknek soraiban lehetett látni imádkozó idősebb asszonyokat is - elfoglalták a demonstráció tervezett helyszínét. A tüntetés egyik szervezője szerint "a homofóbok a rendőrség segítségével tették lehetetlenné a rendezvényt."

Az aktivisták több kisebb tiltakozó akciót is szerveztek azóta, hogy júniusban Oroszországban betiltották a kiskorúak körében terjesztett homoszexuális propganadát, szerintük ugyanis a törvény korlátozza a melegek szólásszabadsághoz való jogát, illetve a gyülekezési jogot. Vlagyimir Putyin elnök szerint azonban az nem akarják korlátozni a homoszexuálisok jogait az intézkedéssel, amelyet a közvélemény-kutatások szerint az oroszok többsége - köztük sok ortodox hívő - támogat.

Az ügy egyre nagyobb nemzetközi figyelmet kap, főleg, hogy jövőre az oroszországi Szocsiban rendezik meg a 2014-es téli olimpiát. A melegjogi aktivisták fel is szólították a sportolókat és a szponzorokat, hogy bojkottálják a játékokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.