Tömegesen hagyják ott a katolikus egyházat a gyermekmolesztálások miatt

180 ezer hívő fordított hátat a katolikus egyháznak Németországban, a sorozatos gyermekmegrontási botrányok miatt.

A tiltakozás és az undor kifejezése. ­Számunkra fájdalmas dolog, de ­sokan úgy gondolják, hogy ez a helyes döntés - Dominik Schwaderlapp ­kölni püspök­helyettes a hamburgi Die Zeitnek nyilatkozva így kommentálta, hogy 2010-ben rekordnagyságot ért el a német katolikus egyházból kilépők száma. Tavaly több mint 180 ezer hívő gondolta úgy, hogy hátat fordít a katolikus egyháznak. Schwaderlapp is elismerte, hogy a „tömeges dezertálás" oka egyértelműen a német katolikus egyházat is alapjaiban megrázó, ­hosszú időn át szőnyeg alá söpört gyermekmegrontási és molesztálási ügyekben keresendő.

A 180 ezres szám azért is megdöbbentő, mert 2009-hez képest negyven százalékos növekedést mutat: akkor a kilépők száma nem érte el a 129 ezret. Az adat abból a szempontból is érdekes, hogy a szövetségi köztársaság történetében most először fordult elő, hogy több katolikus hagyta ott az egyházat, mint protestáns. Bajorország egyes körzeteiben hetven százalékkal ugrott meg a katolikusoktól kilépők száma - írta a hamburgi hetilap.

A gyermekmolesztálási és megrontási ügyek Németországban 2010 januárjában robbantak ki. A jezsuiták vezette elitiskoláról, a berlini Canisiusról kiderült, hogy az ott tanító papok és más egyházi személyek rendszeresen molesztálták a tanulókat.

Szertartás egy szászországi templomban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.