Tömeges deportálástól tart a krími tatárok vezetője

Az orosz megszállás egy éve alatt húszezren hagyták el a Krím félszigetet, köztük 7-8 ezer krími tatár, nyilatkozta a Népszabadságnak Refat Csubarov, a krími tatárok medzsliszének (képviseleti szervének) elnöke. Csubarov sem térhet haza: tavaly a hatóságok "szélsőséges elemnek" nyilvánították, és öt évre kitiltották.

- Nehéz az embereknek megmagyarázni, hogy a XXI. században visszatért a sztálini korszak - mondta Refat Csubarov az Európai Parlament védelmi kérdésekkel foglalkozó albizottságának keddi meghallgatásán. A nagy és ásványkincsekben gazdag Oroszországot egy olyan ember - Putyin elnök - irányítja, aki teljességgel kiszámíthatatlan.

Refat Csubarov a krími tatárok 2014-es kongresszusán
Refat Csubarov a krími tatárok 2014-es kongresszusán
Shamil Zhumatov / Reuters

Csubarov szerint mára azok is csalódtak az orosz hatalomban, akik a Krím elfoglalásakor abban reménykedtek, hogy az életük jobbra fordul. Oroszország olyan reményeket és elvárásokat ébresztett a helyi lakosság nagy részében, amelyeket azután nem tudott teljesíteni, és ez tavaly év végére teljesen nyilvánvalóvá vált.

Nemcsak a krími tatárok alapvető jogait korlátozzák, hanem a félszigeten élő többi nemzeti kisebbségét is, ukránokét, zsidókét: akadályozzák a nyelvhasználatukat, betiltják a könyveiket, gátolják a vallásuk gyakorlását - nyilatkozta lapunknak Csubarov. "Arra biztatjuk közösségünk tagjait, hogy maradjanak, ne meneküljenek el. Hiszen fél évszázados száműzetés után, éppen csak visszatértünk a szülőföldünkre! De aggódom amiatt is, hogy Oroszország korszerű katonai támaszponttá alakítja a Krímet, ahol egyszerűen nem lesz hely 2,3 millió ember számára. Ki fognak túrni bennünket, zsarolással, megfélemlítéssel, nyomásgyakorlással. Nem zárom ki a tömeges deportálás lehetőségét sem".

Muszlim tatár férfiak imádkoznak a Nagy Kán Dzsámiban a krími Bahcsiszerájban
Muszlim tatár férfiak imádkoznak a Nagy Kán Dzsámiban a krími Bahcsiszerájban
Pavel Rebrov / Reuters

A krími tatárok medzsliszének elnöke szerint az Európai Uniót csakúgy, mint a nemzetközi közösséget, meglepte a Krím elleni orosz agresszió. Lassan és nehézkesen született meg a megfelelő válasz, az orosz gazdaságot sújtó szankciók formájában. "A Krím annektálása a háború kezdete volt, és nem érhet véget a Krím felszabadítása nélkül" - mondta Refat Csubarov.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.