A bátyjáról elnevezett elnöki könyvtárban ravatalozták fel Edward Kennedyt

Amerikaiak ezrei álltak sorban a bostoni John F. Kennedy elnöki könyvtár épületénél helyi idő szerint csütörtök délután, hogy búcsút vegyenek a 77 éves korában elhunyt Edward Kennedy szenátortól, akit a bátyjáról elnevezett intézményben ravataloztak fel.

Több hírtelevízió élőben közvetítette, ahogy a demokrata párti politikus amerikai zászlóval fedett koporsóját a Massachusetts állambeli Hyannis Portból - ott halt meg kedd este - a 115 kilométerre fekvő Bostonba szállították. A család Cape Cod-i birtokáról elindult gépkocsioszloppal a Kennedy-família 85 tagja kísérte el a nagy tekintélyű szenátort Bostonba, köztük két unokahúga Caroline, John F. Kennedy elnök lánya, és Maria Shriver, Edward Kennedy néhai nővérének, Eunice-nek a lánya, továbbá fia, Patrick Kennedy kongresszusi képviselő.

Edward Kennedy koporsóját a díszegység a Kennedy család tagjai előtt beviszik a bátyáról elnevezett elnöki könyvtárba 2009. augusztus 27-én Bostonban
Boston, 2009. augusztus 28. Edward Kennedy massachusettsi demokrata párti szenátor koporsóját a díszegység tagjai a Kennedy család tagjai előtt beviszik a bostoni John F. Kennedy Elnöki Könyvtárban 2009. augusztus 27-én. Kennedy szenátor augusztus 25-én, 77 éves korában hunyt el agytumorban. (MTI/ EPA/Peter Foley)

A járműoszlop Bostonban több, Kennedyekről elnevezett pontot érintett. Áthaladt a szenátor édesanyjáról, Rose Fitzgerald Kennedyről elnevezett parkon, érintette Massachussets állam törvényhozásának épületét, amely előtt John F. Kennedy életnagyságú szobra áll, és elhaladt a JFK metrómegálló mellett.

Az út mentén ezrek gyűltek össze és a John F. Kennedy könyvtár előtt már órákkal szintén több ezres sor keletkezett. A ravatalt este 6 órától lehetett megtekinteni, a búcsúzókat 35-40 fős csoportokban engedték be az épületbe.

Edward Kennedyt - aki a szenátus harmadik leghosszabb ideig szolgáló tagja volt, 47 évig dolgozott a felsőházban - szombat délután magánszertartás keretében helyezik végső nyugalomra a főváros közelében, a Virginia államban fekvő híres Arlingtoni Nemzeti Sírkertben, nem messze két bátyjának - John F. Kennedy elnöknek és Robert F. Kennedy igazságügy-miniszternek - a sírhelyétől.

Aznap reggel gyászmisét tartanak bostoni Missziós Templomban, ahol Kennedy naponta imádkozott, amikor lánya, Kara legyőzte a rákbetegséget. Az eseményen beszédet mond Barack Obama elnök és a elhunyt szenátor barátja, John McCain volt republikánus elnökjelölt, és jelen lesz az összes életben levő volt amerikai elnök. A gyászmisét megelőzően többek között 44 hivatalban levő és 10 egykori szenátor rója le tiszteletét az elhunyt politikus előtt a John F. Kennedy könyvtárban.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.