Netanjahu Abbászt vádolja a palesztin merénylet miatt

Az izraeli rendőrség lelőtte a feltételezhetően palesztin merénylőt, aki kocsijával kilenc embert gázolt el.

Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök izgatással vádolja Mahmúd Abbász palesztin elnököt, miután egy palesztin sofőr kocsijával szándékosan tömegbe hajtott Jeruzsálemben. A támadásban egy kisbaba meghalt és nyolc ember megsérült. Netanjahu szerint Abbász ösztönzi az ehhez hasonló eseményeket – írja a BBC.

A merénylő megpróbált futva elmenekülni, de az izraeli rendőrök lelőtték. Nem halt meg, és állapota nem életveszélyes. Eszméleténél van és egy jeruzsálemi kórházban ápolják. A férfi egy zsúfolt vasútállomásnál hajtott a tömegbe - közölte a rendőrség. A három hónapos csecsemő egy babakocsiban volt a gázoláskor. További ketten súlyosan megsérültek, négyen viszont csupán zúzódásokat szenvedtek.

A Hamász tévécsatornája szerint a merénylő Abed el-Rahman Saludi kelet-jeruzsálemi lakos, aki már töltött büntetést izraeli börtönben a Hamásszal ápolt kapcsolatai miatt.

A Hamász külföldön élő szóvivője, Husszein Badrein üdvözölte a merényletet és a ,,megszállás bűneire", és az ,,Al Aksza mecset elleni zsidó invázióra" adott természetes válasznak nevezte azt.

A szerda esti merénylet helyszínénél a jeruzsálemi villamos az 1948 és 1967 közötti határon épített főúton közlekedik, ott ahol abban az időszakban egy betonfal választotta el egymástól a város akkor Jordániához tartozott keleti arab, és Izraelnek jutott nyugati részét.

A gyalogosok közé hajtó autó a város egyik keleti, arabok lakta negyede felől érkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.