Tombol a világ: fordulópont lesz a hulai mészárlás?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa fokozhatja a nyomást az elkövetkező napokban Szíriára, miután a nemzetközi közösség élesen tiltakozik a több mint száz áldozatot, köztük 32 gyerek halálát is követelő hulai mészárlás nyomán.

Tiltakozáshullámot váltott ki a hétvégén a pénteki mészárlás a szíriai Homsz tartományban lévő Hulában, ahol a Szíriai Emberjogi Megfigyelő elnevezésű szervezet összesítése szerint 114 áldozatot, köztük 32 gyerek halálát követelte az erőszak – jelentette az AFP.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Kofi Annan, a világszervezet előző feje, az ENSZ és az Arab Liga jelenlegi szíriai megbízottja azzal vádolta meg Damaszkuszt, hogy megsérti a nemzetközi jogot és kötelezettségeit. Martin Nesirsky, Ban szóvivőjének szavai szerint a főtitkár kijelentette, a bűntettek elkövetőit felelősségre kell vonni.

A világszervezet vezetői "vak és aránytalan módon alkalmazott erőről" beszéltek, miután a nemzetközi megfigyelők arról számoltak be, nehéztüzérséget is bevetettek a kormányerők. A hivatalos Szana hírügynökség ugyanakkor "felfegyverzett terroristacsoportokról" számolt be, amelyek állítólag otthonokat gyújtottak és robbantottak fel pénteken este, hogy azt a látszatot keltsék, a szíriai kormányerők bombázzák a középső országrészben fekvő térséget.

Robert Mood tábornok, a nemzetközi megfigyelők vezetője felszólította Damaszkuszt, hogy ne vessen be többet nehéztüzérséget, tartózkodjon az erőszaktól. Mood egyúttal az ellenzéki erőket is óva intette ettől, figyelmeztetve a polgárháború eshetőségére és "politikai megoldást" sürgetve. A jobbára dezertőröket tömörítő Szíriai Szabad Hadsereg (ASL) nem tartja kötelezőnek magára nézve a másfél hónapja elfogadott, Annan-féle tűzszüneti tervet, ugyanis a nemzetközi közösség az erőszak dacára képtelen biztosítani a szíriai polgári lakosság védelmét. 

Az elkövetkező hét nagy diplomáciai kérdése, hogy változnak-e az erőviszonyok az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely eddig az orosz és kínai ellenkezés miatt nem tudott érdemben fellépni a szíriai vérengzések leállítására, noha ezrek haltak már meg az erőszakhullámban.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter mindenesetre szombaton elítélte a vérengzést, és kifejezésre juttatta: országa együttműködik szövetségeseivel, hogy fokozza a Bassár el-Aszad elnök rendszerére nehezedő nemzetközi nyomást. – Be kell fejeződnie a halállal és a félelemmel való kormányzásnak – szögezte le az amerikai diplomácia irányítója. Tiltakozását fejezte ki Berlin és Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője is, Laurent Fabius új francia külügyminiszter diplomáciai offenzívába kezdett: mozgósítja Párizsban a Szíria barátai országcsoportot. William Hague, a brit diplomácia irányítója szerint komoly nemzetközi válaszlépésre van szükség, és bejelentette: London a BT összehívását kéri az elkövetkező napokban.

Barack Obama amerikai elnök azt készíti elő, hogy Szíriában is olyan módon kerülhessen sor rezsimváltásra, mint ahogyan az korábban Jemenben történt - írta vasárnapi számában a The New York Times. Ezt Obama felveti majd a régi-új orosz elnöknél, Vlagyimir Putyinnál a jövő hónapban. Dmitrij Medvegyev, az államfői posztról nemrég távozott miniszterelnök mindenesetre az amerikai lap szerint fogékony volt az elképzelésre, amikor Obama ismertette vele azt a G8 országcsoport múlt heti, Camp David-i értekezletén. Olyan tárgyalásos politikai rendezésről van szó, amely a szíriai ellenzéket is megelégedéssel töltheti el, de egyúttal az Aszad-rendszer maradványai is helyükön maradhatnak. Jemenben Ali Abdullah Szaleh elnök nyomásra ugyan, de önként távozott, alelnökének adva át a hatalmat.

Az Egyesült Arab Emírségek az Arab Liga elé viszi a hulai vérengzés ügyét, Kuvaitban pedig több százan követelték a Szíriai Szabad Hadsereg felfegyverzését az ottani szíriai nagykövetség előtt tiltakozva. 

 

 

A hulai mecsetben meghalt gyerekek holttestét mutatják lázadók egy ENSZ-megfigyelőnek (a szíriai ellenzék a képről szóló állításait a Reutersnek nem állt módjában ellenőriznie)
Members of the Syrian Free Army speaks to a person believed to be a member of the United Nations observers mission in Syria, near the bodies of whom anti-government protesters say were killed by government security forces, at Ali Bin Al Hussein mosque in Huola, near Homs May 26, 2012. A Syrian artillery barrage killed more than 90 people, including dozens of children, in the worst violence since the start of a U.N. peace plan to staunch the flow of blood from Syria's uprising, activists said on Saturday. REUTERS/Houla News Network/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.