Tomahawk, a főszereplő

A rakéták darabja másfél millió dollár – ezekre korlátozódhat a Szíria elleni csapás.

A célkijelölő csoport meghatározza, és prioritási sorrendbe helyezi a célpontokat, majd ahhoz rendelik hozzá a haditechnikai eszközöket. A célokat egy többlépcsős rendben újra meghatározzák. A támadás megindításakor, a végrehajtáskor már mindenkinek másodpercre meghatározott feladata van – mondta lapunknak Kovács Gyula nyugállományú alezredes az olyan tipikus csapássorozatról, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei készítenek elő Szíriában. Mint mondta, a támadás jellemzően az ellenség légvédelmének (legalább területileg részleges) megsemmisítésével, radarállomások, légvédelmi és rakétaállások kiiktatásával kezdődik.

– Erre alkalmasak a Tomahawk rakéták, esetleg ­B–2-es bombázókkal is támadhatnak a szövetséges országok – tette hozzá Kovács Gyula. Szerinte az eszkalációs lehetőségek mérlegelésekor figyelembe kell venni, hogy sok múlik azon: mennyire maradnak korlátozottak a csapások. „A szíriaiak nincsenek egy súlycsoportban az amerikaiakkal. A nagy feladat Irán lett volna vagy lenne: egy minden tekintetben komplex művelet.”

A Corriere della Sera infografikájának, amely a lehetséges célpontokat és támadóeszközöket veszi sorra, szintén „főszereplője” az 1600 kilométeres hatótávolságú Tomahawk manőverező robotrepülőgép („cirkálórakéta”). Ezek tucatjával vannak az amerikai haditengerészet a Földközi-tenger keleti medencéjében állomásó négy (Arleigh Burke osztályú) rombolóján, ahogyan a britek Trafalgar osztályú tengeralattjáróin is rendszeresítették e nagy találati pontosságúnak mondott fegyvert.

Szerepet kaphatnak a „készségesek új koalíciója” műveleteiben a törökországi Incirlik, illetve Izmir vagy a ciprusi Akrotiri légibázisáról indított harci gépek. A francia Rafale-ok és Mirage-ok az Egyesült Arab Emírségekből vagy Maliból is felszállhatnak.

A szélesebben vett térségben tartózkodnak olyan repülőgép-hordozók, mint a USS Nimitz és a USS Truman vagy a Toulonban állomásozó francia Charles de Gaulle. Szóba jöhet a brit HMS Illustrious helikopterhordozó vagy a Montrose és a Westminster fregatt – emlékeztet a BBC, amely szerint a lehetséges forgatókönyvekhez támpontot ad Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített biztottságának elnöke levele is. Ezt Carl Levin szenátorhoz intézte még júliusban (azaz jóval a beavatkozás ürügye, a múlt heti, Damaszkusz környéki valószínűsített vegyifegyver-támadás előtt). A levélben felsorolt műveleti lehetőségek között szerepel a korlátozott csapásmérés, beleértve Szíria vegyifegyver-termelési, -tárolási és -kutatási kapacitásait mint célpontokat is. Termelés a tengerparti Latakia és a harci hírekben is sokat szereplő Hama és Homsz környékén, míg Damaszkuszban kutatás folyik.

Felvetődött a repülési tilalmi övezet (légtérzár) kialakítása is a szíriai légierő támadási lehetőségeinek beszűkítésére, ezt azonban már elvetették. Viszont kialakíthatnak pufferzónákat, folyósokat a lázadók támogatására és a menekültek védelmére.

Tomahawk-kilövés a USS Barry amerikai rombolóról
Tomahawk-kilövés a USS Barry amerikai rombolóról Fotó: reuters – jonathan sunderman/U.S. NAVY
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.