Tolongás Szocsi polgármesteri széke körül

Ahogy szorul vissza a közvetlenül választható tisztségviselők köre Oroszországban, úgy válnak egyre fajsúlyosabbá az ellenzék számára azok a posztok, amelyek még a választók szavazatai alapján szerezhetők meg.

A kormányzóválasztás 2004-es eltörlése és a parlamenti választásokon való indulás megnehezítése után a küzdőtér a polgármesteri posztokra helyeződött át a Kreml és ellenzéke között.

Az olimpiával feledtetnék a demokrácia-deficitet
A Fekete-tengeri Szocsi 2014-ben téli olimpiát rendez.

A 2014-ben téli olimpiát rendező Szocsi polgármesteri posztjáért folyó április végi megmérettetés akár az ötkarikás játékok súlyára is hatással lehet. A posztért ugyanis indulni kíván Alekszandr Lugovoj, akit Nagy-Britannia az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat Londonba menekült egykori tisztje Alekszandr Litvinyenko elleni polóniumos gyilkosság elkövetésével vádol, ám Moszkva megtagadta a férfi kiadatását.

Lugovoj a populista Vlagyimir Zsirinovszkij vezette kváziellenzéki Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) színeiben indulna a városvezetői posztért, ám győzelme - az orosz sajtó feltevése szerint - az olimpia brit bojkottját vonhatja maga után.

Szocsira - amely az olimpia miatt milliárdos beruházások elé néz - felfigyelt a magát demokratikus ellenzékiként definiáló Borisz Nyemcov is. Az 1998-ban kormányfő-helyettesi posztig emelkedő, 50 éves politikus indulását támogatja a Vlagyimir Putyin első államfői ciklusa alatt kormányfőként tevékenykedő Mihail Kaszjanov, aki jelenleg a Kremllel szemben álló Szolidaritás tömörülés egyik vezetője.

A választáson indulni szándékozik Alekszandr Lebegyev is, aki a Kremllel kritikus Novaja Gazeta lap tulajdonosa is. A milliárdos üzletember - az egyre inkább posztszovjet állampárti szerepbe lépő Egységes Oroszország (JeR) egykori parlamenti képviselője - mellett a Kreml a jelenlegi polgármestert támogatja.

Az országot elérő gazdasági krízis miatt azonban az "adminisztratív támogatás" - az orosz terminológiában a kifejezés a sajtó és a választási bizottságok által biztosított vitatható segítséget is jelenti - nem feltétlenül garancia a győzelemre: a hétfői hivatalos eredmények alapján a vasárnapi murmanszki polgármester-választáson a JeR jelöltje - a jelenlegi polgármester, Mihail Szavcsenko - vereséget szenvedett a függetlenként induló Szergej Szubbotyinnal szemben.

A sarkkörön túli 300 ezer fős város választási eredményét a Vlagyimir Putyin kormányfő vezette JeR egyelőre vitatja. A Központi Választási Bizottság vezetője szerint a második fordulóban több választási csalás történt. (Vlagyimir Csurov két éve azzal vált ismertté, hogy kijelentette: "Putyinnak mindig igaza van".)

A helyzet pikantériája, hogy Szubbotyin mellett állt ki a megye kormányzója, aki - mint az ország 84 szubjektumának csaknem minden vezetője - a JeR tagja. Jurij Jevdokimov leváltása korábban már felmerült, ő maga nem zárta ki, hogy erre sor is kerül, de nem a régióban magas munkanélküliség, hanem Szubbotyin támogatása miatt. Annak ellenére, hogy Szubbotyin felajánlotta: amint teheti, maga is belép az orosz parlament kétharmadát birtokló pártba.

A gazdasági válság miatt a JeR népszerűsége a közelmúlt regionális választásainak eredményei alapján nem csökkent ugyan - Murmanszk ebben látványos kivétel -, ám az jelzésértékű, hogy a legutóbbi megmérettetéseket már a többé-kevésbé ellenzéki Orosz Kommunista Párt (KPRF) mellett a Kremlhez közelálló LDPR és a Méltányos Oroszország (SZR) is visszaélésekkel teli színjátéknak minősítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.