Tőkést feljelentették hazaárulás miatt

Feljelentette Tőkés Lászlót, Sógor Csabát és Winkler Gyulát a Polgárokat az Állami Visszaélésektől Védő Alapítvány (FACIAS), amiért támogatták a brüsszeli Székelyföld lobbiiroda megnyitását. A román szervezet szerint az országban ezernél is kevesebb székely él.

A székelyföldi képviselet konkrét lépést jelentene az etnikai alapú területi autonómia elérése felé, noha a legutóbbi népszámlálási adatok szerint Romániában ezernél is kevesebb székely él - áll a FACIAS közleményében, amely felhívja a figyelmet arra, az eddigi gyakorlat szerint csak azok a területi egységek nyithatnak irodát Brüsszelben, amelyeket a helyi hatóságok elismernek – a Hargita, Kovászna és Maros megyéből álló Székelyföld még Traian Basescu román elnök szerint sem létezik.

Ezt hangoztatja a FACIAS is, hozzátéve, hogy az iroda megnyitása alkotmányellenes, és veszélyezteti Románia területi egységét. Ezért „alkotmányos rend elleni cselekedet” (a román büntető törvénykönyv 166. paragrafusa) és „összeesküvés” (167. paragrafus) miatt feljelentést tesznek Winkler Gyula és Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselők, valamint Tőkés László EP-alelnök ellen. Sérelmezi a FACIAS azt is, hogy a székely lobbiirodának a Magyar Régiók Háza ad otthont, ezért az – állítja a szervezet – nem gazdasági, hanem etnikai alapon működik. (Románia nyolc régiójának van eddig lobbiirodája Brüsszelben.) Június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírására emlékező egyik megmozduláson elhangzott: Székelyföld nem Románia – jegyzi meg a FACIAS.

Az alapítvány kéri a a bűnvádi nyomozás azonnali elindítását, a tettesek felelősségre vonását és a három EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Támadásba lendült a mostanában egyre több magyarellenes kirohanást eleresztő Szociáldemokrata Párt (PSD) is. Az ellenzéki alakulat EP-frakciójának vezetője azzal vádolta Tőkés leváltását követelte az EP alelnöki tisztségéből. A román politikus, „Európa – egységet, nem pedig etnikai alapú szegregációt!” feliratú pólóban feszítve a brüsszeli testület előtt azzal vádolta meg Tőkést, hogy „nap mint nap etnikai alapú szegregációról beszél, valamint arról, hogy egy uniós tagállamból területeket kell kiszakítani, és azokat egy másik tagállamhoz kell hozzácsatolni.” Ez valótlanság – jegyzi meg a Krónika erdélyi magyar napilap. (Tőkéstől korábban a szintén ellenzéki liberálisok elvennék a román állampolgárságot is.)

Hargita és Kovászna megye kezdeményezésére Brüsszelben június 1-én nyílt meg a Székelyföld népszerűsítését célzó információs iroda. Megnyitóján beszédet mondott Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is. A román politika már előtte is visszhangzott a felháborodástól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.