Tőkés volt szekusoktól félti egyházát

A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület (KREK) volt püspöke szerint az egykori Securitate titkosszolgálattal együttműködő besúgók is szerepelnek azon jelöltek között, akik közül augusztus végén megválasztják az egyházkerületi vezetőket.

Tőkés keddi nagyváradi sajtótájékoztatóján értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az augusztus 27-i általános egyházmegyei választáson részt vehetnek ezek a személyek, mivel az Egyházkerületi Választási Bizottság (EVB) elutasította a jelölésük ellen benyújtott fellebbezéseket. A vitatott személyek között két esperesjelölt is található.

Az EVB-hez több fellebbezés is érkezett, de az egyházkerületi testület ezeket mind elutasította. Tőkés ezért felhívást intézett a leendő választói közgyűlések részvevőihez, és azt kérte, hogy az augusztus 27-i üléseiken saját szavazataikkal bírálják felül "a szakmai és erkölcsi mélypontra süllyedt EVB" munkáját és határozatait. A két esperesjelölt Tőkés szerint 1989 előtt együttműködött a román Securitate titkosszolgálattal, és az EVB figyelmen kívül hagyta az erre vonatkozó bizonyítékokat.

Tőkés László 1990 és 2009 között állt a KREK élén, európai parlamenti képviselői mandátumának az elnyerése után Csűry István lett az ideiglenes püspök, akit tavaly az időközi választáson egy évre teljes jogkörű püspöknek választottak meg. A KREK az idén tart általános választást, amelynek során októberben választanak egy teljes, hatéves mandátumú püspököt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.