Tőkés-ügy: a Külügyminisztérium szerint Románia megalázta a magyarságot

A kitüntetés visszavonásával meg akarják félemlíteni azokat, akik a romániai magyar közösség jogos igényéről, az autonómiáról beszélnek – állítja közleményében a tárca.

A magyar Külügyminisztérium szerint Románia Tőkés László kitüntetésének visszavonásával az egész romániai magyarságot alázza meg, és megfélemlíteni szándékozik azokat, akik a romániai magyar közösség jogos igényéről, az autonómiáról beszélnek.A tárca közleményében kiemelte: megdöbbenéssel fogadták a Románia Csillaga becsületbíróságának döntését, amely méltatlannak találta Tőkést a kitüntetés további viselésére. A tárca „felettébb aggályosnak” tartja, hogy a Románia Csillaga elismerést elvették Tőkéstől.

A Külügyminisztérium szerint a romániai forradalom hősét, elismert európai politikust, az erdélyi, romániai magyarság ikonikus alakját „szándékosan félremagyarázott politikai véleménye miatt" fosztják meg a kitüntetéstől. Tőkés közel 25 évvel ezelőtt nemcsak a magyar közösség, hanem egész Románia érdekében küzdött a demokráciáért és a szabadságért, és azóta is következetesen kiáll az emberi jogok védelme mellett - hangsúlyozza a közlemény.

A Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának szerdai ülése után Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke bejelentette, hogy méltatlannak nyilvánították Tőkést a román állami kitüntetésre, és úgy döntöttek, hogy az európai parlamenti képviselő kitüntetésének visszavonását kéri a román elnöki hivataltól. Traian Basescu elnök korábbi közlése szerint ez puszta formalitás lesz: ha a becsületbíróság erre kéri, ő azonnal aláírja majd a visszavonásról szóló határozatot.

Tőkés a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély felett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.