Tojászápor elől menekült a brit szélsőséges pártvezér

Tojással dobálták meg tüntetők kedden Londonban Nick Griffint, a legnagyobb brit szélsőjobboldali erő, a Brit Nemzeti Párt vezérét, aki európai parlamenti mandátumot szerzett a vasárnapi EP-választásokon. A politikus autóban menekült el a helyszínről, a BBC-nek később azt mondta, a kormányzó Munkáspárt által felbérelt „ostoba balos diákok” támadtak rá.

A BNP most első ízben került be az uniós törvényhozásba, ahová két képviselőt küldhet; egyikük Nick Griffin, a párt elnöke  lesz.

Nick Griffinnek végül autóban kellett menekülnie sajtótájékoztatója helyszínéről
Nick Griffinnek végül autóban kellett menekülnie sajtótájékoztatója helyszínéről

Griffin kedd délután szabadtéri sajtóértekezletet akart tartani  a londoni parlament épületével szemközt, amikor tiltakozók  tojászáport zúdítottak rá és kíséretére, valamint az újságírókra, és  kisebb verekedés is kirobbant. A tüntetők az akció közben „Állítsátok meg a fasiszta BNP-t”  feliratú táblákat is a magasba tartottak.

A sajtóértekezletet végül nem sikerült megtartani. A pártelnököt  kísérői egy autóba tuszkolták, de a távozás sem volt könnyű, mert a  demonstrálók a kocsit is körbevették, egyikük jó nagyot bele is  rúgott a járműbe. Griffin menekülését a csoport tapssal üdvözölte.

A pártelnök nem sokkal később a BBC-nek telefonon azt mondta: a  kormányzó Munkáspárt által felbérelt „ostoba balos diákok” támadtak  rá.

A tiltakozó akciót valójában a Unite Against Fascism nevű kampányszervezet rendezte. Vezetője elmondta  a BBC-nek, hogy kedd délelőtt szereztek tudomást a tervezett  sajtóértekezletről, és úgy döntöttek, hogy ők is jelen lesznek. Donna Guthrie kijelentette: lehet, hogy Griffint törvényesen választották EP-képviselővé, de attól ő még egy fasiszta párt vezetője.

Griffin többször megfordult Budapesten is, legutóbb a Jobbik  tavaly október 23-ai gyűlésén. Három éve bíróság elé idézték faji  erőszakra uszítás gyanújával – ezért a bűncselekményért  Nagy-Britanniában hét év szabadságvesztés róható ki –, az eljáró leedsi koronabíróság esküdtszéke azonban felmentette a vádak alól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.