Tojászápor a cseh kampányban

Az európai parlamenti választások előtti kampány alighanem Csehországban a legzajosabb. Jirí Paroubeket, a cseh szocdemek (CSSD) elnökét ezen a héten minden kampányrendezvényen tojászápor fogadott.

A legnagyobb botrányt kétségtelenül a szélsőjobboldali Nemzeti Párt (Národní strana) okozta a romaellenes reklámklipjével, amelyet egyszer levetített a cseh közszolgálati tévé. Megdöbbentek a neves közéleti személyiségek és nyilvánosan azt kérdezték, vajon Jirí Janecek vezérigazgató miért nem utasította vissza azonnal a nyilvánvalóan fajgyűlölő és nemzetgyalázó jelenetsort, s miért csak az országos méretű felzúdulás hatására mert lépni. Ünnepeltek viszont a szélsőségesek, mert a rendszerváltás óta először nyomultak be programjukkal a közmédiumba.

Jirí Paroubek a Cseh Szociáldemokraták elnöke mosolyog menyasszonya, Petra Kovacova oldalán házasságkötésük előtt 2007. november 17-én.
Jirí Paroubek a Cseh Szociáldemokraták elnöke mosolyog menyasszonya, Petra Kovacova oldalán házasságkötésük előtt 2007. november 17-én.

Aggodalmuknak adtak hangot a cseh politológusok, mert értesüléseik szerint a nézők mintegy húsz százaléka rokonszenvesnek ítélte a romákat élősködőkként bemutató és a társadalmi integrációra alkalmatlanoknak minősítő jelszavaikat.

Azért a sajátos cseh humor sem hiányzik a kampányban. Martin Bursík, a kormánypárti zöldek (SZ) elnöke például reklámklipjükön a Václavnak nevezett kakast szólítgatja, hogy végre írja már alá a lisszaboni szerződést, mert ellenkezésével napról napra nagyobb szégyent hoz hazájára. Kétséget sem hagy afelől, hogy az államfőre gondol. „Ilyen süket,vaksi és makacs állatot még nem láttam!“- emeli meg végül a hangját a pártelnök.

Mégsem Václav Klaus e mozgalmas napok tragikomikus hőse, hanem Jirí Paroubek, a cseh szocdemek (CSSD) elnöke. Akit ezen a héten minden kampányrendezvényen tojászápor fogadott. Az egyik internetes portál felhívására „Tojást minden városban Paroubeknek!“ címmel mozgalom indult, amelynek már tízezer tagja van. „Azért kell őt megdobálni, mert igérgetéseivel kábítja és átveri a polgárokat!“ - érvel az egyik szervező. A pártelnök kezdetben azt bizonygatta, hogy nyilván a Mirek Topolánek vezette Polgári Demokrata Párt (ODS) emberei a felbujtók.

Ám tegnapra kiderült, hogy a főszervező a huszonegy éves David Brabec, akinek az édesapja a CSSD egyik megyei szervezetének vezetőségi tagja. Nyilvánosságra került az is, hogy a fiatalember hónapokkal ezelőtt összeveszett az apjával, aki szerinte hazug pártnak a szekértolója. Az elszomorodott apa személyesen kért bocsánatot rakoncátlankodó gyermeke miatt a pártfőnökétől.

Tegnap Príbramban sem kímélték Jirí Paroubeket,  aki ismét rezzenéstelen arccal törölte le az arcán széttört tojás maradványait.  Csupán a dél-csehországi Písekben gurult be néhány pillanatra, amikor a színpadon felsorakozott baloldali politikusok elé egy fiatalember nagy kosárt rakott le,  amelyekből tojások virítottak. A pártelnök dühödt mozdulattal belerúgott, s a tojások az első sorban ülő pártszinpatizánsokra hullottak. Ők csápolásból és bólogatásból azonnal szitkozódásra váltottak,  és csak Jirí Paroubek sűrű bocsánatkérésére enyhültek meg valamicskét.

A kampány és nyilván a tojászápor is tovább folytatódik Csehországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.