Tojással és cipővel dobálták a kanadai külügyminiszter konvoját Rámalláhban

Több tucat palesztin tüntető várta vasárnap a kanadai külügyminisztert ciszjordániai Rámalláh városában. John Baird autókonvoját cipővel és tojással dobálták meg a demonstrálók Kanada érezhető, Izrael barát álláspontja miatt.
Baird azért érkezett Rámalláhba, hogy találkozzon palesztin kollégájával, Riad Malkival. Az ötnapos útja keretében találkozik majd izraeli vezetőkkel is.

A tüntetők transzparensekkel várták a kanadai politikust: „Baird, nem látunk szívesen Palesztinában. Baird, Jeruzsálem a mi fővárosunk – volt olvasható a táblákon.

Mahmúd Abbasz palesztin elnök által vezetett Fatah egyik aktivistája Baird látogatásának bojkottjára szólított fel, Kanada Izrael-barát politikája miatt - írja az AP.

A kanadai külügyminiszter nyilatkozatában szívélyesnek és konstruktívnak nevezte a találkozót palesztin kollégájával, majd hozzátette, hogy őszinte és nyílt beszélgetést folytattak azokban a kérdésekben, melyekben különbözik véleményük. 

Kanada egyébként ellenzi, hogy Izraelt felelősségre vonják háborús bűnökért a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICC), mely már megkezdte a kivizsgálását annak, hogy a zsidó állam elkövetett-e háborús bűncselekményeket a palesztin megszállt területeken. Izrael arra kérte vasárnap az ICC tagállamait, hogy vonják meg az intézmény támogatását. 

Baird később találkozott izraeli kollégájával, Avigdor Liebermannal, aki megköszönte Kanadának támogatását. A kanadai külügyminiszter elmondta, hogy megvitatták a palesztinok „sajnálatos” döntését, akik a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordultak a palesztin területeken elkövetett esetleges háborús bűnök ügyében, de tárgyaltak a terrorizmus és szélsőségesek visszaszorításáról is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.