Többször megpróbálták elrabolni és megölni Harry herceget

Kész tervei voltak a táliboknak Harry elrablására a herceg afganisztáni katonai szolgálata idején - mondta egy tálib parancsnok.

A baloldali irányzatú brit tömeglapnak az afganisztáni Kunár tartomány tálib katonai parancsnoka, Kari Naszrullah kijelentette: Harry valószínűleg csak a "jó szerencséjének" köszönhette, hogy megmenekült, mert afganisztáni érkezésének pillanatától a tálib erők célkeresztjében volt.

Harry - Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki a negyedik a brit trónutódlási sorban - a brit hadsereg helikopterpilótájaként szolgál. Kétszer is megjárta az afganisztáni frontot, legutóbb tavaly, amikor nagy tűzerejű Apache támadó helikopterekkel vett részt harci bevetéseken.

Első, 2008-2009-ben teljesített afganisztáni szolgálata idején a brit hadvezetés komolyan tartott attól, hogy Harry a tálibok fogságába eshet, ezért nem is hozták nyilvánosságra, hogy a herceg Afganisztánban van.

A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt a herceg frontszolgálatának lejártáig. A hírt viszont külföldi hírportálok megszellőztették, és ezután Harryt azonnal, idő előtt hazarendelték.

Második, idén januárban befejeződött frontszolgálatát már nem titkolták, abból a megfontolásból, hogy a katonaherceg ezúttal nem szárazföldi, hanem légi hadműveletekben vett részt, így elvileg nehezebb volt a közelébe kerülni.

A brit sajtóban azonban folyamatosan értesülések jelentek meg arról, hogy Harry afganisztáni támaszpontja a tálib lázadó erők első számú célpontjává vált, és - a tálibok részéről most első ízben - a Mirror által megszólaltatott parancsnok ezt meg is erősítette.

Naszrullah a pakisztáni Pesavarban készült interjúban ugyanakkor kijelentette azt is, hogy Harry a tálibok szemében "közönséges katona volt, aki Amerikáért harcolt". "Amikor a maguk hercege idejött és Apache helikopterrel lőtte a mudzsahedeket (az iszlám szent háború katonáit), harcosaink nem viseltettek iránta különösebb rokonszenvvel" - fogalmazott a tálib parancsnok.

Harry második afganisztáni szolgálatának idején a brit sajtó olyan értesüléseket közölt bennfentes katonai forrásokból, hogy a herceg tálib parancsnokok likvidálását célzó bevetéseken vett részt.

Januári hazatérte után, a BBC-nek nyilatkozva Harry ilyen konkrétan nem erősítette meg ezt az értesülést. Arra az újságírói kérdésre ugyanakkor, hogy bevetései során ölt-e embert, Harry azt mondta, hogy "igen, ugyanúgy, mint sokan mások".

Harry herceg (baloldalt) az Apache-csal
Britain's Prince Harry is shown the Apache helicopter flight line by an unidentified member of his squadron at Camp Bastion, Afghanistan September 7, 2012. REUTER/John Stillwell/POOL (AFGHANISTAN - Tags: ENTERTAINMENT CIVIL UNREST MILITARY POLITICS ROYALS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.