Több száz diáklányt is elrabolhatott a Boko Haram

Mintegy száz diáklánynak veszett nyoma egy észak-nigériai iskolában. A hatóságok arra gyanakodnak, hogy a lányokat a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista csoport tagjai rabolták el.

Az eddigi hírek szerint a fegyveresek hétfő éjszaka támadtak a bentlakásos iskola lakóira, akiket aztán teherautókra tereltek és ismeretlen helyre szállítottak.

A helyiek szerint az éjszaka nyugalmát először robbantások zaja, majd fegyverropogás zavarta meg. Míg a kormány egyik munkatársa száz elrabolt diákról számolt be a BBC-nek, addig a szülők szerint több mint 200 gyereknek veszett nyoma.

Az egyik lány, akinek sikerült elmenekülnie – összesen 10-15 diáknak sikerült elfutnia –, azt mondta a BBC-nek, hogy aludtak, amikor a fegyveresek megjelentek az iskolában: “Három férfi jött be a szobánkba, és azt mondták, hogy ne essünk pánikba. Később kiderült, hogy ők is a támadókhoz tartoznak”- mondta a neve elhallgatását kérő lány, aki társaival reggelig a közeli bozótosban bújkált, és csak napközben merészkedett haza.

Nigériai médiaértesülések szerint az akció során a biztonsági erők két tagja életét vesztette, valamint 170 házat felgyújtottak.

Bár egyelőre nem vállalták magukra, a hatóságok szerint a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport tehető felelőssé a diákok elrablásáért, amely gyakran üt rajta iskolákon. Erősen elítélik a nyugati oktatást, és céljuk, egy iszlamista állam létrehozása Észak-Nigériában. Az idei évben 1500 ember esett áldozatul a Boko Haram ámokfutásának. A csoport hétfőn egy merényletet is elkövetett a fővárosban, amelynek hetven halálos áldozata volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.