Többezres maraton Srebrenicáig

Több mint ötezer ember vágott neki csütörtökön Bosznia hegyvidéki ösvényein annak a 110 kilométeres gyalogútnak, amellyel a srebrenicai mészárlás áldozataira emlékeznek.

A megemlékezők a Halottak menete - A béke útja vállalkozás keretében a Bosznia északkeleti részén fekvő Nezuk faluból indultak el, és vasárnap reggel érnek Srebrenicába, ahol részt vesznek a vérontás 15. évfordulója alkalmából tartandó ceremónián. Ennek keretében a tragédia - tömegsírokból kiásott - 800 áldozatának az eltemetésére is sor kerül.

A szervezők szerint az emlékünnepélyen a menetelők mellett az áldozatok több mint 50 ezer hozzátartozója, valamint számos külföldi delegáció is részt vesz.
A megemlékezésen jelen lesz Borisz Tadics szerb elnök is. Szerbia márciusban egy parlamenti nyilatkozatban élesen bírálta a srebrenicai mészárlást, ugyanakkor nem minősítette népirtásnak. Az áldozatok családtagjainak egy csoportja a minap plakátokat függesztett ki az emlékhely körül, amelyeken egyebek között az a követelés is szerepel, hogy tekintsék a srebrenicai vérontást annak, aminek a Nemzetközi Bíróság 2007-ben hozott ítéletében nevezi: népirtásnak.

Szerbia felelős a népirtásért – olvasható az egyik plakáton. A hágai Nemzetközi Bíróság ugyan felmentette Szerbiát a népirtás vádja alól, de arra utalást tett, hogy Belgrád nem tett meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozza a boszniai szerb csapatok által végrehajtott vérfürdőt. Srebrenica az 1992-1995-ös boszniai háború idején ENSZ erők által védett terület volt, de amikor a szerbek lerohanták a várost, a világszervezet csapatai nem fejtettek ki ellenállást, s az ostromlók a körülzárt muszlimok közül több mint nyolcezret lemészárolták.

Srebrenica az 1992-1995-ös boszniai háború idején ENSZ erők által védett terület volt, de amikor a szerbek lerohanták a várost, a világszervezet csapatai nem fejtettek ki ellenállást, és az ostromlók a körülzárt muszlim lakosság több mint 8 ezer tagját lemészárolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.