Többen kérnek munkanélküli-segélyt az USA-ban

Február óta a legmagasabb szintre emelkedett – mégpedig az első alkalommal – a munkanélküli-segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten, de az alaptrend továbbra is a munkaerő-piaci helyzet javulását mutatja.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a július 4-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 15 ezerrel, az előző heti 282 ezerről 298 ezerre növekedett. Ez a szám már a 18 egymást követő héten maradt 300 ezer alatt.

Elemzők arra számítottak, hogy 275 ezerre csökken az első alkalommal munkanélküli-segélyért folyamodók száma a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag a múlt hét végére négyezer-ötszázzal 279 ezer 500-ra emelkedett. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat, és a 300 ezer alatti értéket a munkaerő-piaci helyzet robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A tartósan munkanélküli-segélyt kérők száma 69 ezerrel, 2 millió 334 ezerre növekedett a június 27-én zárult héten. A tartósan munkanélküli-segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 15 500-zal 2 millió 268 ezer 250-re ugrott.

A munkaügyi minisztérium közleménye szerint semmilyen különleges hatás nem torzította az adatokat.

Az adatok közzététele után a határidős tőzsdeindexek nem változtak, a dollár euróval szembeni nyeresége viszont kissé mérséklődött. Csökkent az amerikai államkötvények ára, a hozamok pedig növekedtek, így a tízéves államkötvény hozama 2,205 százalékról 2,251 százalékra emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.